S ​koncerti zaslužiš največ

Revija Forbes je objavila lestvico 100 največjih zvezd po prihodkih. Med njimi je kar nekaj glasbenikov in prisotnosti mlajših kaže, da lahko pretočna glasba (streaming) ustvari veliko prihodkov. Med njimi je naprimer rapper Drake in kanadski pevec Weeknd, ki sta prav zaradi vsesplošne doselgjivosti svoje glasbe zgradila uspešni glasbeni karieri. Po mnenju strokovnjakov je prodaja glasbe še vedno osnova pravega ustvarjanja prihodkov v glasbi, ki jih ustvarjajo koncerti.

Glede na podatke raziskovalnega inštituta Midia so nastopi v živo še vedno tisti, ki v glasbeni industriji ustvarijo največji delež prihodkov. Čeprav je s spričo digitalizacije glasbe moč novih platform nedvoumna in iz njih rastejo nove glasbene zvezde, je vloga tehnologije predvsem nenehno ohranjanje stika s publiko in predstavljanje glasbe, ki lahko občinstvo pritegne na žive nastope.

Rast koncertov in padec prodaje
V letu 2000 je delež posnete glasbe predstavljal 53 % prihodkov svetovne glasbene industrije, v letu 2016 pa le še 38 %. Med tem se je zvišal delež, ki ga ustvarijo koncerti, in sicer s 33 % v letu 2000 na 43 v letu 2016. Temu je treba dodati, da se v zadnjem času spet povečujejo številke prodane posnete glasbe na fizičnih nosilcih, še posebej je opazna rast vinilnih plošč. Prihodki od streaminga v glasbi bodo leto dosegli 10 milijard dolarjev, med tem ko je prodaja fizičnih nosilcev konec lanskega leta znašala skoraj milijardo dolarjev.

Kakšen prihodek od koncertov?
In koliko dobi glasbenik od koncertov? V povprečju se v njegov žep steče 29 % prihodkov, vse ostalo odpade na stroške industrije. Izpostaviti je treba, da mnogi med glasbeniki s koncerti ne zaslužijo nič, dokler ne dosežejo določene stopnje uspeha. Ko so na vrhu, kar so večinoma le glasbene legende, se k njim vrne 68 % prihodkov od koncertov.

Povzeto po: midiaresearch.com