Na Ptuju ponovno festival Arsana

Na številnih prizoriščih najstarejšega slovenskega mesta se bo v okviru letošnjega mednarodnega glasbenega festivala Arsana predstavilo več kot 300 umetnikov iz Slovenije in tujine, dogajanje pa je uvedel operni večer SNG-ja Maribor.

Sicer pa bo Arsana glavnino od skupaj več kot 80 dogodkov gostila od 19. do 27. julija. Takrat bo Ptuj med drugim gostil tudi Big band RTV Slovenija skupaj s Klemnom Slakonjo, muzikal Poetovio v izvedbi OŠ Olge Meglič, gledališko predstavo Branka Đurića in nekaj predstav ptujskega mestnega gledališča.

Big band RTV Slovenija bo s Klemnom Slakonjo nastopil 15. junija. Foto: SOJ RTV SLO/Jani Ugrin

 

Na programu festivala je tudi stand up predstava Tadeja Toša ter Muzikal domišljije iz harmonije, ki ga v režiji Matjaža Latina pripravljajo učitelji in učenci ptujske glasbene šole. Nastopili bodo še Boštjan Gombač & All Stars Orchestra, Queen Real Tribute Band in skupina Tabu.

 

Foto: Jernej Lasič

 

Ptuj se bo sredi julija spremenil v svetovno stičišče glasbenih umetnikov z vsega sveta, kjer bodo koncerte vrhunske klasične, džezovske, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnili še mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški festival, okrogle mize, razstave, kulinarični dogodki in gledališke predstave.

Arsana bo tako med drugim 21. julija znova gostila grammyjeve nagrajence, ameriško skupino Take 6, kar organizatorji napovedujejo kot vokalni vrhunec poletja. Dobitniki desetih grammyjev bodo obiskovalce na dvorišču minoritskega samostana popeljali v svet gospela, džeza, R&B-ja in popa.

Eden od vrhuncev bo tudi nastop violinista Stefana Milenkovića in pianista Vladimirja Miloševića 20. julija. Milenković je veljal za čudežnega otroka, ki se je razvil v enega izmed najboljših violinistov svoje generacije. Svoj prvi nastop z orkestrom je odigral pri petih letih, pri desetih nastopil za takratnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana in pozneje kar dvakrat za papeža Janeza Pavla II. Vse odtlej že desetletja polni koncertne dvorane po vsem svetu.

Vir: RTV SLO MMC