42 držav v boj na Eurosongu

Na letošnjem Eurosongu, ki ga bo gostila portugalska prestolnica Lizbona, bo nastopilo 42 držav. Za razliko od letošnjega izbora, ko je nastop preprečil politični zaplet, bo na odru tudi Rusija, ne bo pa Makedonije. Slovenija svojega predstavnika prav zdaj išče z javnim pozivom, ki se izteče 15. novembra.

Izbor za pesem Evrovizije je letos gostil ukrajinski Kijev. V velikem finalu je slavil predstavnik Portugalske, 27-letni pevec Salvador Sobral. Pesem Amar Pelos Dois je osvojila največ glasov strokovnih žirij ter gledalcev in poslušalcev, ki so glasovali s televotingom. Zmagovalno pesem Amar Pelos Dois (For the Both of Us) je napisala njegova sestra Luisa Sobral in jo skupaj s Salvadorjem še enkrat zapela po razglasitvi. Sobral je v finalu skupno zbral 758 glasov, drugouvrščeni Bolgari so jih zbrali 615, tretjeuvrščena Moldavija pa 374.

Z Rusi in brez Makedoncev
Na Eurosongu v Lizboni bo letos nastopilo 42 držav. Med njimi bo tudi Rusija, ki je na letošnjem izboru v Kijevu ni bilo. Ukrajinski organizatorji so namreč prepovedali nastop pevki Juliji Samoilovi, saj je pred leti nastopila na Krimu, kjer politične moči merita Rusija in Ukrajina. Med letošnjimi nastopajočimi ne bo Makedonije, saj ima njihova nacionalna radiotelevizija MRT neporavnane finančne obveznosti do Evropske radiodifuzne zveze EBU. Bo pa na Portugalskem znova nastopila Avstralija. Polfinalna večera bosta 8. in 10. maja, finale pa v soboto, 12. maja, zvečer.

Iščejo slovenskega predstavnika
Slovenijo je letos v Kijevu po 12 letih zastopal Omar Naber, ki je izmed 18 nastopajočih v prvem predizboru zasedel predzadnje, 17. mesto. Zbral je 36 točk – strokovne komisije so mu jih namenile 16, gledalci pa 20. Razpis za novega predstavnika je pripravila RTV Slovenija in je odprt do 15. novembra. Med razpisnimi pogoji je največja novost pravilo, da morajo avtorji oziroma izvajalci prijaviti pesem, ki je napisana za izvedbo v slovenskem jeziku. Če bo izvedba skladbe na tekmovanju za pesem Evrovizije 2018 v drugem jeziku, mora biti na razpis oddana tudi različica skladbe za izvedbo v drugem jeziku. Celoten razpis je na voljo tukaj.

Vir: eurovision.tv