Danes še zadnja potrditev Direktive o avtorskih pravicah

Države članice so danes dokončno sprejele Direktivo o avtorskih pravicah na digitalnem trgu z večino, kar pomeni 71,26 % držav članic.

25 % jih je glasovalo proti, 2,88 % pa se jih je vzdržalo. Podrobnosti o posameznih državah so razvidne na fotografiji. To je bilo, kot je znano, zadnje dejanje zakonodajnega postopka. Naslednji korak bo objava v Uradnem listu, od tega datuma pa se prične rok za implementacijo.

 

 

Čeprav je bila odobritev ‘točka A’ in ni bila namenjena razpravi, so nekatere države izkoristile priložnost in izrazile svoje mnenje o direktivi. Poljski predstavnik je ponovil izjavo petih držav, ki so nasprotovale direktivi (Poljska, Finska, Italija, Luksemburg in Nizozemska).

Nemčija je dodala protokol - politično izjavo, ki ni zavezujoča - s poudarkom na členu 17. V protokolu Nemčija na splošno podpira cilje člena 17, vendar navaja nekatere vidike, ki bi jih želeli razjasniti med dialogom z drugimi državami, vključno z ‘upload’ filtri, zaščito svobode izražanja, izjemami in licenciranjem.