Druga izdaja festivala Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe

Vir: MMC RTV Slo

Foto: TV Slovenija/Radio Maribor/Mediaspeed

Konec tedna Regionalni RTV center Maribor znova pripravlja projekt Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe. Za naziv najboljše nove slovenske skladbe se poteguje 10 pesmi, ki so po oceni glasbenih urednikov letos pustile najboljši vtis.

Glasbeni uredniki Radia Maribor, Radia Si in Televizije Maribor so tudi letos izbrali deset skladb, ki so v zadnjem letu na poslušalce naredili najboljši vtis in se potegujejo za naziv najboljše nove slovenske skladbe. Na prireditvi v Veliki dvorani SNG Maribor bodo pesmih predstavljene v sveži glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija. Podelili bodo tudi nagrado za najboljšo izvedbo.

Kot je povedal urednik glasbenega uredništva Radia Maribor Gregor Stermecki, s projektom ne iščejo novih skladb, saj te izberejo skrbna ušesa glasbenih urednikov. Letos je na voljo raznolik izbor pop glasbe, rapa, soula, saj se bodo na prireditvi predstavili Jaša Šaban, Čedahuči, Fed Horses, Žan Hauptman, Emkej, Neisha, Anja Hrastovšek, Hamo & Tribute to love, Mi2 in Saša Lešnjek.

Odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek je pojasnil, da se želijo s tem vseslovenskim dogodkom pokloniti slovenski glasbi. "Na eni strani dobra glasba, reformirana in preoblikovana pod taktirko Big banda RTV Slovenija, sam dogodek pa je tudi humorističen in zanimiv," meni Levstek in dodaja, da je to za mariborski regionalni center najpomembnejši projekt, saj združuje vsa tri uredništva.

Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič.

Na lanskem prvem tovrstnem dogodku je nagrado za najboljšo novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru poslušalcev prejela skupina Joker Out, nagrado za najboljšo izvedbo priredbe pa po mnenju strokovne komisije radijskih uredništev Radia Slovenija mariborska skupina Alo!Stari.