EU preučuje Applov nakup Shazama

Apple je konec lanskega leta za 400 milijonov dolarjev kupil ponudnika glasbenih storitev Shazam. A obseg in delež, ki bi ga lahko na trgu imela združena iMusic in Shazaam je zmotil sedem evropskih držav, zato nakup proučujejo organi Evropske komisije. Apple je sicer sodelovanje s Shazamom začel že pred štirimi leti, ko so njihove storitve vključili v virtualno pomočnico Siri.

Primeri, ko je Evropska komisija zelo podrobno pregledala morebitne monopolne položaje ponudnikov storitev ali blaga na trgu, niso redki. Zato ne preseneča, da je nedavni nakup Shazama, ki ga je pod svoje okrilje vzel Apple, prebudil pozornost najprej Avstrije, potem pa še Francije, Islandije, Italije, Norveške, Španije in Švedske, od koder sicer prihaja Spotify. Države so apelirale na pristojne organe Evropske komisije, naj preveri morebitne učinke združitve.

Zelena luč ali posebni pogoji?
Evropski protimonopolni organi so že sporočili, da bi združitev lahko prinesla negativne posledice za konkurenčno okolje glasbenih storitev v Evropi, zato nadaljujejo s pregledom združitve. Apple mora tako čakati na dovoljenje Evropske komisije, da lahko zaključi nakup Spotifya. Organi komisije lahko nakup seveda le potrdijo, po drugi strani pa imajo vse vzvode, da postavijo določene pogoje, ki zagotavljajo svobodno konkurenco in preprečujejo monopol, ter zahtevajo preiskavo oz. vpogled v vse dele nakupne pogodbe.

Kaj omogoča Shazam?
Shazam uporabnikom omogoča, da z vklopom aplikacije že po nekaj taktih prepoznajo skladbo, ki se predvaja. Shazam je imel konec novembra 175 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov na platformah iOS in Android. Največ jih je bilo v Združenih državah Amerike – 20 milijonov, med tem ko jih je bilo v Evropi največ v Veliki Britaniji – 4 milijone. Shazam velja tudi za eno najbolj priljubljenih aplikacij v trgovini z aplikacijami App Store.

Vir: musicbusinessworldwide.com