Evropski parlament odpravil čezmejno blokiranje vsebin

Evropski parlament je odpravil čezmejno blokiranje vsebin, znano tudi kot »geo blokiranje«. Tako bodo naročniki plačljivih vsebin, kot so glasba, filmi in televizijske serije, imeli dostop do njih tudi na potovanjih izven matične države članice.

Državljani Evropske unije dozdaj med potovanji v druge članice pogosto niso imeli dostopa do spletnih vsebin, kot so filmi, TV serije, glasba, igre in športni prenosi, za katere so v svoji državi sicer plačali naročnino. Nova pravila, ki jih je potrdil Evropski parlament, odpravljajo omejitve naročnike, ko se ti začasno nahajajo v drugi državi, kjer na primer preživljajo prosti čas, so na službenem potovanju ali študirajo.

Katere storitve bodo na voljo?
Pravila veljajo le za naročniške storitve (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer), medtem ko bodo ponudniki brezplačnih storitev, ki so zdaj geografsko blokirane, to možnost lahko ponudili uporabnikom. Ob sklenitvi naročniške pogodbe bo moral ponudnik preveriti naročnikovo državo prebivališča z osebnim dokumentom, potrdilom o plačilu, preverjanjem IP naslova ali na katerega od drugih razumnih, sorazmernih in učinkovitih načinov.

Vedno pogosteje do vsebin prek spleta
"Evropski državljani so dolgo čakali na nova pravila, ki so pomemben korak v smeri skupnega digitalnega trga. S tem se izboljšuje mobilnost, medtem ko prenosljivost evropskih spletnih vsebin ne bo vplivala na avtorske pravice," je poudaril poročevalec Jean-Marie Cavada (ALDE, Francija). Raziskava Evropske komisije kaže, da je lani 64 odstotkov Evropejcev uporabljalo splet za prenos ali igranje/gledanje/poslušanje iger, filmov ali glasbe. Pričakuje se, da bodo po odpravi gostovanja 15. junija uporabniki ob nižjih cenah telekomunikacijskih storitev še več dostopali do avdio-vizualnih vsebin med potovanji.

Vir: Evropski parlament