Impalin načrt za uspešno delovanje streaminga v desetih točkah

IMPALA, združenje evropskih neodvisnih glasbenih podjetij, je objavilo načrt za reformo streaminga, ki so ga razvrstili v 10 točk. Zapisali so, da na ponudnike spletnih glasbenih storitev gledajo kot na partnerje, njihov cilj pa je narediti pretok pravičnejši ustvarjalcem, poslušalcem pa zagotoviti dinamično, prepričljivo in odgovorno prihodnost.

Začenjajo s pozivom k ukinitvi privilegijev 'varnih pristanov', ki izkrivljajo trg. Izogibanje novim vrzelim je prednostna naloga, saj se direktiva EU o avtorskih pravicah trenutno izvaja na nacionalni ravni. Države pozivajo, naj 'zaščitijo svoje ustvarjalce - ne sramežljivo, temveč ostro.'

Vprašanja zastavljajo tudi založbam. Načrt namreč zavrača 'pravično plačilo' (da se izvajalci za vzporedno plačilo pogajajo s ponudniki storitev). Namesto tega založbe pozivajo, da izvajalcem plačajo pošteno sodobno digitalno ceno.

Razlikovanje cen po storitvah je ena glavnih tem. Imajo več predlogov, kako spremeniti način ustvarjanja in razporejanja prihodkov. Nasprotujejo zmanjšanju avtorskih honorarjev za igre ali privilegirano obravnavo v algoritmih ali drugih funkcijah. IMPALA poziva tudi službe, naj storijo več za obravnavo blokade oglasov in manipulacije pretakanja, saj odstranijo sistemsko vrednost.

Mark Kitcatt, solastnik podjetja Everlasting Popstock in predsednik delovne skupine za streaming pri Impala, je komentiral: »S člani smo se veliko pogovarjali, da bi dobili občutek, kaj lahko pretakanje ponuja, kaj lahko prinese in kako lahko do tega pridemo. Imamo vrsto idej, s katerimi ustvarjalcem omogočamo večji dohodek in priložnosti, poslušalcem pa večjo vrednost. Na obeh frontah poskus 'varnega pristana' ni uspel - treba ga je za vedno odstraniti. Založbe morajo vsem izvajalcem plačevati sodobne digitalne avtorske honorarje. In potem lahko poslušalce in izvajalce postavimo v središče načrta, s katerim bomo izkoristili resnični potencial pretakanja v tej panogi. "

Helen Smith, izvršna predsednica pri IMPALA, je dodala: »Spremeniti moramo status quo streaminga. Naš zaključek pove vse. Neodvisna glasbena skupnost podpira izvajalce, ki so pripravljeni pomagati zgraditi boljše modele za ustvarjalce, potrošnike, storitve in okolje, da kar najbolje izkoristijo obljubo streaminga. Naši predlogi bodo koristni tudi za države EU, ki implementirajo direktivo o avtorskih pravicah. Izvzetje kratkih posnetkov bi bil na primer velik korak nazaj v preteklost. Upamo, da Nemčija in drugi poslušajo. "

Paul Pacifico, izvršni direktor Združenja neodvisne glasbe Združenega kraljestva (AIM), je zaključil: »Nujno je raziskati inovativne rešitve za pretakanje. Čas je tudi, da pogledamo dlje od mehanike starega sveta, kot je pravično plačilo, in poiščemo modele, ki si bodo prizadevali za boljšo prihodnost pretakanja. Teh 10 točk bo v pomoč pri postavitvi nekaterih orodij, ki lahko resnično spremenijo in dosežejo bolj raznolik in zdrav glasbeni ekosistem. "

IMPALIN predlog za pretakanje prihaja v kritičnem času za glasbeni sektor, ki bo eden zadnjih, ki bo prišel iz zapletene krize. Več podpore umetnikom, samostojnim podjetnikom in malim podjetjem je glavna prednostna naloga priporočil IMPALA o drugem valu za spodbujanje okrevanja.