Internet po novem

Pomen in odzivi na potrjeno Direktivo

Pravzaprav se vse do tega torka ni vedelo, kakšen bo končni izid glasovanja o predlogu Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki je bila vroč kostanj zadnja tri leta. V kratkem bi lahko zapisali, da je bil osrednji cilj nove Direktive modernizirati uveljavljanje pravic v digitalnem svetu. V torek je Evropski parlament reformo s sprejemom Direktive (do)končno potrdil.

Kaj pravzaprav to pomeni za običajnega uporabnika interneta? Odvisno, koga vprašaš.

Nasprotniki, recimo velike platforme kot YouTube, Google ali Facebook, ki bodo po novi Direktivi dolžni plačevati nadomestilo za uporabo avtorskih vsebin, bodo sprejetje opisali kot neprimerno, nedobrodošlo ali še bistveno huje, v škodo uporabnikov.

Na drugi strani pa potrditev pozdravljajo umetniki, izvajalci, založniki in predvsem ustvarjalci spletnih vsebin. Za svoje delo naj bi zdaj od spletnih gigantov, ki živijo od njihovih stvaritev,  prejeli ustrezno nadomestilo.

Sprejetje je pozdravil komisar za digitalni trg Andrus Ansip. Po njegovi oceni bodo z njo pisatelji, novinarji, pevci, glasbeniki in igralci izboljšali svoj položaj v odnosu do velikih internetnih platform.

Direktiva je nastajala več kot tri leta. Da bodo nove določbe začele veljati, morajo države članice direktivo vnesti še v svoje lokalne zakonodaje.

Predstavnik likovnikov Aleš Sedmak je opomnil, da je na medmrežju nujno treba vzpostaviti ravnovesje in zagotavljati avtorjem nadomestilo za rabo avtorskih pravic, predstavnik književnikov in založnikov Luka Novak (Sazor) pa je presodil, da je s sprejetjem direktive "končno prišlo do tega, da se bo internet začel urejati tudi z vidika avtorskega prava in da ne bo več vladal neke vrste Divji zahod, kjer vsak dela, kar hoče in za uporabno avtorskih vsebin ne plača nič".

Predstavnik Združenja fonogramske industrije Slovenije Darjo Rot je za STA dejal, da je bil torek pomemben za vse imetnike pravic, avtorje, glasbenike, saj bo prinesel velike spremembe v digitalnem okolju v vsej Evropi, prav tako so sprejem direktive pozdravili v Društvu novinarjev Slovenije: "Po več kot desetletju brezplačnega izkoriščanja avtorsko zaščitenih del na internetu je sprejeta regulacija, ki bo ustvarjalcem zagotovila pravično plačilo za uporabo njihovih del. Direktiva vsebuje pomembne določbe za kreativno in medijsko industrijo ter avtorje," je za STA sporočila predstavnica društva Špela Stare.