Izvajalci in AV avtorji želijo pravična nadomestila

Glasbeni izvajalci in avtorji avdiovizualnih del so evropsko javnost znova pozvali k pravični obravnavi njihovih pravic, ki se dotikajo (upo)rabe njihovih avtorskih del na platformah na zahtevo. Zahteva se nanaša na novo evropsko direktivo, ki ureja področje zaščite intelektualne lastnine na skupnem digitalnem trgu Evropske unije.

Glasbeni izvajalci in avtorji avdiovizualnih del (scenaristi in režiserji) so skupaj s svojimi evropskimi reprezentativnimi organizacijami v Evropskem parlamentu predstavili svoja pričakovanja in današnjo realnost na skupnem digitalnem trgu. Oboji so srce kreativnega procesa nastajanja avtorskih del, a so hkrati zaradi običajnih pogodbenih praks zapostavljeni pri plačilu nadomestil s platform (iTunes, Netflix in Spotify), ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe in video del na zahtevo.

Edinstvena priložnost
Nova evropska direktiva o zaščiti intelektualne lastnine je po njihovem mnenju edinstvena priložnost, da se jim zagotovi pravično nadomestilo za njihov prispevek k vedno bolj rastočemu trgu storitev na zahtevo kjerkoli v Evropski uniji. Zavezanost k transparentnosti je v tem primeru zelo pomembna in je del doseganja bolj poštenega okolja za avtorje in izvajalce. Hkrati se zavedajo, da zagotovilo samo ne bo dovolj, da bi pravičen delež nadomestil končal pri tistih, ki so nedvomno zaslužni za nastanek glasbenih in avdiovizualnih del.

Poziv k pravičnosti
Prav zato so organizacije AEPO-ARTIS, FERA, FIA, FIM, FSE, IAO in SAA člane Evropskega parlamenta pozvale, naj v novo direktivo uvedejo določilo, ki bi urejalo plačilo nadomestil pri uporabi avtorskih del na platformah, do katerih uporabniki dostopajo na zahtevo. Ta dela so že zdaj predmet kolektivnega upravljanja in platforme zanje že plačujejo nadomestila, a se ta ne znajdejo v zadostni meri pri tistih, ki jih soustvarjajo. Po mnenju izvajalcev in avtorjev je to preprost, vendar učinkovit mehanizem, ki bo izvajalcem in avdiovizualnim avtorjem omogočil sodelovanje pri uspehu enotnega digitalnega trga. Predvsem pa je pravično in žal dokaj prepozno za priznanje njihove vloge v kreativni industriji in družbi.

Povzeto po: fair-internet.eu