Je konec brezplačne glasbe z YouTuba?

Številna prizadevanja kreativne industrije za zajezitev in dokončno prekinitev nelegalnih dostopov do vsebin na YouTubu začenjajo novo poglavje. Spletne strani, ki omogočajo »ripanje« glasbe in filmov z YouTuba, lastniki ugašajo.

Prenos glasbe, videov ali filmov z YouTuba je zelo preprost. Na spletno stran, ki omogoča »ripanje«, prilepite povezavo do posnetka in čez nekaj trenutkov lahko vsebino že prenesete na svojo napravo. Takšno prakso dostopa do avtorskih vsebin glasbena in filmska industrija že dolgo izpostavljata kot popolnoma nelegalno, saj ustvarjalci od nje ne prejmejo niti evra nadomestila. Tako že nekaj časa bijejo boj, da tovrstni dostopi ne bi več puščali praznih žepov tistih, ki ustvarjajo te vsebine.

Pomemben korak za lastnike pravic
Nov korak v boju proti nelegalnemu dostopu do vsebin pomeni korak lastnikov ene najbolj priljubljenih tovrstnih spletnih storitev YouTube-mp3.org, ki bodo portal v kratkem ugasnili. Zaradi storitve, ki jo omogočajo, so prejeli celo vrsto tožb s strani glasbenih založnikov in po razsodbi od ene izmed njih bodo morali lastniki organizaciji RIAA (Recording Industry Association of America) plačati kazen, spletno stran zapreti, spletno domeno pa predati RIAA.

Umikajo aplikacije
Google, ki je lastnik YouTuba, je že ugasnil nekaj neodvisnih YouTube-aplikacij. Mednje sodi tudi ProTube, ki ga je Apple 1. septembra po več Googlovih zahtevah umaknil iz svojega App Stora. Aplikacija je bila znana po tem, da je nudila kar nekaj možnosti, ki jih uradni Googlov predvajalnik ni, recimo predvajanje v ozadju in način pri katerem se je predvajal le zvok brez slike. Te funkcije sicer niso bile neposredno kršenje avtorske in sorodnih pravic, so pa Googlu zmanjševale prihodke. ProTube je namreč brezplačno oziroma za enkratno ceno nakupa omogočal to, za kar Google zaračunava uporabnikom 10 dolarjev mesečno. Ni pa to edina tovrstna aplikacija. V spletnih trgovinah z aplikacijami jih še nekaj.

Vir: tech-3.com