Kjerkoli v EU do naročenih spletnih storitev

Evropska unija je storila še en korak k cilju Enotnega digitalnega trga. Tako bodo državljani Unije lahko kmalu med potovanjem po EU v celoti izkoriščali svoje spletne naročnine na storitve za predvajanje filmov, športnih dogodkov, e-knjig, video iger ali glasbe.

Če ste se v tujini kdaj poskušali "priklopiti" na domače platforme za, denimo, gledanje televizije, je bil dostop do video vsebine zavrnjen. V mednarodnem združenju fonogramske industrije IFPI, kjer aktivno sodeluje IPF, so si prizadevali, da bi Unija odpravila t. i. geo blokiranje, ki onemogoča dostop do vsebin izven matične države, kjer ima uporabnik sklenjeno naročnino.


Dostop do vsebin in cenejši mobilni podatki
Sklenjeni dogovor pomeni pomemben korak, ki je del večjega paketa sprememb, povezanih s posodobitvijo evropske zakonodaje o avtorskih pravicah. Dogovor morata potrditi Svet EU in Evropski parlament, v uporabo pa naj bi zadeva prišel leta 2018. Možnost dostopa do storitev spletnih vsebin med potovanjem bo še toliko pomembnejša od 15. junija 2017 naprej, ko začnejo veljati nova pravila o gostovanju (angleško roaming). Pod pogoji poštene uporabe bomo za uporabo mobilnega interneta plačevali po tarifah svojega operaterja, ne glede na to, kje v EU se bomo nahajali.

Katere platforme bodo na voljo, tudi ko ne bomo v svoji državi?
- platforme video vsebin na zahtevo (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV),
- spletne televizijske storitve (Viaplay ponudnika Viasat, Now TV ponudnika Sky, Voyo),
- storitve predvajanja glasbe (Spotify, Deezer, Google Music)
- ponudniki spletnih iger (Steam, Origin).

Glavna značilnost teh storitev je ponujanje dostopa do vsebin, zaščitenih z avtorskimi in sorodnimi pravicami, ter avdiovizualnih medijskih storitev. Uredba bo potrošnikom omogočala dostop do storitev spletnih vsebin med potovanjem po EU na enak način, kot do njih dostopajo doma.

Vir: o-sta.si