Po koncertu s 5000 obiskovalci potrdili le 6 okužb

Konec marca se je "testnega" koncerta skupine Love of Lesbian v Barceloni udeležilo okoli 5000 ljudi. 15 dni pozneje se je izkazalo, da je bilo na testiranju za novi koronavirus pozitivnih 6 udeležencev koncerta, pri čemer naj bi se štirje okužili drugje.

Kot smo poročali, so glede koncerta, s katerim so želeli preveriti, kakšne so možnosti za varno izvedbo kulturnih dogodkov z več tisoč ljudmi, veljali strogi ukrepi: pred koncertom so jih testirali s hitrimi antigenskimi testi, nositi so morali masko FFP2, organizatorji so številčno omejili uporabo stranišč, poskrbljeno je bilo za posebno zračenje, ni pa bilo treba ohranjati medsebojne razdalje.

Petnajst dni po koncertu je bilo na testiranju pozitivnih le 6 udeležencev. Član medicinske ekipe, ki je nadzoroval dogodek, je, kot poroča Deutsche Welle, dejal, da so s kolegi prepričani, da je v primeru štirih udeležencev prišlo do okužbe drugje, ne na koncertu.

Nobenega znaka ni, da je do prenosa prišlo na dogodku," je na novinarski konferenci dejal Josep Maria Llibre, infektolog v bolnišnici Germans Trias i Pujol. Ob tem je dejal, da je stopnja okužb (šest okužb na skoraj 5000 udeležencev) manjša, kot je bila povprečna okuženost v Barceloni v tistem času: incidenca je bila 131 na 100.000, medtem ko je bila v katalonski prestolnici skoraj dvakrat višja.

Organizatorji so dobro novico pozdravili z navdušenjem. "To je luč na koncu predora," je dejal organizator koncerta Jordi Herreruela. Namestnik katalonskega župana Jaum Collboni je dejal, da izsledki študije kažejo, da se lahko kulturne dejavnosti znova začnejo.

Vir: MMC RTV Slo