Poslovni obisk predstavnika španske kolektivne organizacije AIE

Prejšnji teden smo na poslovnem obisku v Ljubljani gostili predstavnika španske kolektivne organizacije AIE, Alvara Hernandeza Pinzona.

 

 

AIE je kolektivna organizacija, ki zastopa pravice izvajalcev, skupaj z AGEDI, ki je tamkajšnja organizacija za kolektivno upravljanje pravic proizvajalcev fonogramov, pa uspešno sodelujejo in preko skupnega podjetja zbirajo nadomestila od uporabnikov. Iz pogovora smo med drugim izvedeli zelo zanimiv podatek, in sicer da se poplačilnih pravic po španski zakonodaji ne da upravljati drugače kot preko kolektivne organizacije, kar v mnogočem olajša upravljanje tako za uporabnike kot imetnike pravic, saj taka rešitev ponuja večjo pravno varnost in bolj učinkovito upravljanje.

Govorili smo o različnih primerih razlik v zakonodaji in sodni praksi: status podkastov, interaktivnih in neinteraktivnih oblik dajanja na voljo javnosti, videospotov, videogramov, zakonske ureditve samostojnih subjektov upravljanja, prednostih in slabostih »one-stop-shopa«... Podrobneje pa smo se ukvarjali s postopkom oblikovanja tarif po slovenski in španski zakonodaji kot tudi primerjave trenutno veljavnih tarif za radiodifuzno oddajanje ter radiodifuzno retransmisijo.

Uspešno in hkrati prijetno srečanje, ki ga bomo gotovo še ponovili.