RUNDA v Billboardu ali kako razvijati digitalno glasbeno tržišče Balkana

Foto: David Bassett/Getty Images

 

Glasbena industrija se vse bolj globalizira, novi hiti se lahko dejansko pojavilo kjerkoli, zato se nekateri najmanjši trgi na svetu s pravimi poslovnimi koraki pospešeno pripravljajo na izkoristek priložnosti, ki jih prinaša streaming.

Ena od regij, ki si želi povečati svoj mednarodni profil, je Balkan, ki je priložnost videla v tem, da se številne najpomembnejše neodvisne založbe na tem področju povežejo v novo trgovinsko telo.

RUNDA – krajše za Regionalna udruga nezavisnih diskografa, je neprofitno združenje s sedežem v Zagrebu, ki bo pokrivalo celotno nekdanjo Jugoslavijo (Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Kosovo, Črno goro in Makedonijo) ter Albanijo.

Ustanoviteljice so Menart Records, Dancing Bear Records, Dallas Records (vse s sedežem na Hrvaškem), Moonlee Records, Nika Records (Slovenija) in srbska Kontra, IDJ in Ammonite Records. RUNDA, prva organizacija te vrste v Vzhodni Evropi, si prizadeva spodbujati enake konkurenčne pogoje na celotnem Balkanu na zelo razdrobljenem trgu glasbe, kjer Spotify ni na voljo.

V Sloveniji sicer delujeta Tidal in Apple Music, a za mnoge tukaj sta Deezer in YouTube edini izbirni platformi za pretakanje.

"RUNDA je prvi korak na dolgi poti za vse neodvisne balkanske založbe," je dejal njen  predsednik Dario Drastata. "Naš namen je biti glas vseh neodvisnih založb na tem področju, ne glede na to, kako velike ali majhne so ali od kod prihajajo. Vemo, da bo na poti veliko izzivov, vendar želimo verjeti, da je sreča naklonjena pogumnim, « je o novo ustanovljenem združenju, ki je član mednarodnega združenja neodvisnih založb IMPALA, povedal Drastata.

Prvo javno delovanje po predstavitvi Runde bo gostovanje na dveh delavnicah festivala in konference Ment, ki bo potekal od 30. januarja do 1. februarja v Ljubljani. Namenjeno bo predvsem glasbenim založbam, izvajalcem, menedžerjem, vodil pa ju bo Jeff Stempeck iz Spotify.

Članek si preberite tukaj:

 

Foto: Mirela Novotni Draštata

Dario Draštata, predsednik združenja neodvisnih založnikov RUNDA: Razviti je treba digitalno glasbeno tržišče – intervju s tem naslovom v Dnevniku najdete tukaj.