Srečanje članic SCAPR v Ljubljani

Prejšnji teden je Ljubljana gostila srečanje članic mednarodnega krovnega združenja izvajalskih kolektivnih organizacij SCAPR. Ena osrednjih tem je bila implementacija evropske direktive o kolektivnih organizacijah. Dogodek sta organizirali in gostili slovenski kolektivni organizaciji IPF in AIPA.

Na srečanju v Ljubljani je bilo veliko govora o implementaciji evropske direktive o kolektivnih organizacijah, ki predvsem skrajšuje roke za izplačila nadomestil ter standardizira upravljanje in nadzor nad delom kolektivnih organizacij. Prakse iz držav članic precej različne. Kot enega od problemov so izpostavili problem izpada prihodkov nadomestil iz privatnega in drugega lastnega reproduciranja v Sloveniji (t. i. praznjaki – prazne zgoščenke, usb ključki, diski), kjer se zaradi neizdanega dovoljenja nadomestila ne pobirajo že sedmo leto. Francoski zgled, ki bi ga po mnenju IPF veljalo povzeti, namenja večino sredstev iz tega vira za socialne, kulturne in nove vsebine.

Naslednja je generalna skupščina
Ljubljansko srečanje je bilo zadnje v vrsti sestankov pred letošnjo generalno skupščino SCAPR, na kateri bo skupni projekt VRDB (Virtual recording database) dobil nadaljevanje z vzdržnim sistemom financiranja in notranjimi pravili poslovanja. Del mednarodnega sistema za izmenjavo podatkov o uporabi glasbe je tudi slovenski IPF, ki je svoj repertoar pred tedni že uspešno namestil in vnesel v sistem. »S tem bo mednarodna izmenjava preglednejša, natančnejša, učinkovitejša in predvsem stroškovno ugodnejša,« poudarjajo v IPF.

Pomembno se je srečevati
Srečanja, kot je bilo marčevsko v Ljubljani, so za izvajalce po vsem svetu zelo pomembna, saj še dodatno utrjujejo zaščito izvajalskih pravic. Namenjena so tudi bilateralnemu sodelovanju med kolektivnimi organizacijami, izmenjavi podatkov in nadomestil. Znotraj svetovnega združenja SCAPR sicer delujejo številne delovne skupine (LWG, RAWG, TWG, CDWG, IPD) in vsaka pokriva svoje področje delovanja združenja. Pripravljajo rešitve in dajejo odgovore na odprta vprašanja, pomembna za čezmejno sodelovanje, izmenjavo podatkov in nadomestil za upravičence, zbrane na podlagi uporabe njihovih del v tujini.

Več o organizaciji SCAPR lahko preberete TUKAJ.