V Sloveniji rast nelegalno pridobljenih vsebin

Spletno piratstvo predstavlja eno največjih groženj kreativni industriji. Med tem ko po svetu raste uporaba legalno pridobljenih vsebin, predvsem v zahodnih državah, se v Sloveniji dogaja ravno nasprotno. Po podatkih mednarodne organizacije MUSO smo v Sloveniji v letu 2016 zabeležili 102.392.627 dostopov do nelegalnih glasbenih, filmskih in TV vsebin.

Glasbene in video vsebine niso edine, ki so v Sloveniji tarča nelegalnih prenosov. Podobno zaskrbljujoča je zakonitost uporabe literature in drugih stvaritev, ki so plod kreativnega dela in sodijo v polje zaščite intelektualne lastnine. Takšno stanje je zaskrbljujoče, saj v samo industrijo, ki te vsebine ustvarja, ne vrača nič. Korist od tega imajo le uporabniki. Kot opozarjajo v združenju Zfis (Združenje fonogramske industrije Slovenije) so se imetniki pravic zaradi nevzdržnega stanja, ki ustvarjalcem in drugim imetnikom pravic ne priznava ustvarjalnega dela in tako onemogoča kreativno svobodo, odločili, da ustanovijo Združenje imetnikov pravic (Zip).

Zakaj potrebujejo imetniki pravic zaščito?
Osnovno poslanstvo Združenja imetnikov pravic je spodbujanje zakonite uporabe intelektualne lastnine, zlasti avtorskopravno varovanih del. »Ko so ustvarjalcem in imetnikom pravic odvzeti kritični prihodki zaradi kraje, se namreč zmanjšajo pogoji in sredstva za ustvarjanje novih avtorskih izdelkov, pri ustvarjalcih pa se posledično izgublja možnost in volja po novem ustvarjanju, kar prav tako pripelje do zmanjšanja novih avtorskih vsebin,« poudarjajo v Zfis.

Opozorili bodo javnost
Da bi opozorili na alarmantno stanje, pripravljajo v sredo, 17. maja, ob 11. uri, na ministrstvu za gospodarstvo novinarsko konferenco, na kateri bodo skupaj s partnerji v boju proti nelegalnim dostopom do vsebin spregovorili o pomenu legalne uporabe avtorskih del, ki ni pomembna samo za ustvarjalce, ampak za celotno družbo. Na novinarski konferenci bodo sodelovali minister za kulturo Anton Peršak, predstavnik Združenja imetnikov pravic Slovenije, Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, predstavnik Urada RS za intelektualno lastnino predstavnik Tržnega inšpektorata RS.

Vir: Zfis.si