YouTube objavlja podatke o avtorjih skladb in založbah

Več kot pol milijarde videov na YouTubu bo od danes opremljenih s podatki o avtorjih besedila, glasbe, založbi in založniku. Z njimi so opremili tako premium videe in prvič tudi glasbene vsebine, ki so jih na platformo naložili uporabniki.

YouTube je začel z opremljanjem glasbenih video posnetkov s podatki o skladbah. Več kot pol milijona pesmi bo tako dobilo podrobne podatke o avtorjih, vse skupaj pa se bo še dopolnjevalo. Uporabniki lahko podatke preverijo tako, da pod posnetkom kliknejo na gumb »Show More«. Tam bodo lahko prebrali, kdo so avtorji besedila, glasbe, založbe in založniki, prav tako bo na voljo povezava na uradni profil glasbenika in uradni videospot skladbe, če je ta na voljo.

Korak do priznanja kreativnega dela?
YouTube je v izjavi za javnost poudaril, da želijo s tem prispevati k večji prepoznavnosti ustvarjalcev, ki so bili del kreativnega procesa nastanka določenega glasbenega dela. Podatke so pridobili na podlagi meta podatkov založb, založnikov ter organizacij za zaščito avtorskih pravic. Korak YouTuba je moč prepoznati kot pozitiven signal na poti k skoraj ponujeni novi storitvi pretočne (streaming) glasbe, ki jo platforma pripravlja. Prav od nje si glasbena industrija, ki jo YouTube slabo plačuje, veliko obeta. Dosedaj so se namreč izgovarjali, da niso odgovorni za vsebino, ki jo na platformo nalagajo uporabniki in da zanjo ne morejo plačevati nadomestil imetnikom pravic.

Pozitivni odzivi
Poteza YouTuba je naletela na pozitiven odziv v glasbeni javnosti. V založbo Sony/ATV so poudarili, da so avtorji skladb ključni za uspeh glasbene industrije, a je njihova vloga pogosto spregledana. S tem korakom pa se jim priznava pomen in vloga, ki jo imajo pri posamezni skladbi. Vse skupaj se je zgodilo tri mesece po tem, ko je Spotify naznanil, da bo dodal podatke o avtorjih skladbe v svojo različico za računalnike, in sicer na podlagi podatkov, ki so jim jih posredovale založbe.

Povzeto po: musicbusinessworldwide.com