Vlado Kreslin; če ga ne bi razumeli, bi ga začutili.

Danes 70. let praznuje ena največjih slovenskih glasbenih legend, Vlado Kreslin.

Glasbeno kariero je začel kot bobnar v Beltincih, v domačih krajih, ki so tudi po njegovi zaslugi znani vsakemu Slovencu. Potem je nadaljeval kot pevec v različnih rock bendih, najuspešnejši prav gotovo Martin Krpan, s katerim so ustvarjali do 1991. leta.

Zdi se, kot bi se vse njegove glasbene zgodbe začele iz čistega prijateljskega muziciranja, navsezadnje pa prerasle v mnogo več. Njegovo druženje z Beltinško bando in njenimi člani, preobrazbe ljudskih skladb v moderne pesmi, ki smo jih kar povsod vzeli za vsaj malo svoje, pa različni žanri, skozi katere se sprehaja tako domače, da ni pomembno, na kateri oder se postavi.

 

»Vsak mesec srečam nove ljudi. Ali igram na splavu v Beogradu s Cigani ali z godbo na pihala Bakovci, ali s Chrisom Eckmanom, ali z Allanom Talyorjem. Naj se branim vsega tega? Normalno, da bom to zabeležil in posnel,« je o svojem širokem glasbenem razponu pripovedoval za Delo.

 

Leta 2020 je Vlado Kreslin prejel Zlato piščal za življenjsko delo, sicer pa je nagrad skozi leta toliko, da bi jih težko našteli.

Okroglo obletnico bo proslavil s tremi razprodanimi večernimi koncerti od 6. do 8. decembra v Cankarjevem domu in izdajo novega albuma Kje si bla doslej.

 

Iskrene čestitke in še na mnoga!

IPF