Alya: V Sloveniji le z eno nogo

 1. Pred nekaj dnevi si nastopila na znanem hrvaškem festivalu. Odpela si pesem, ki jo poznamo pod naslovom Dobro jutro, življenje, v hrvaškem tekstu pa je nastalo Sedam dana na moru. Se je vse odvijalo po tvojih pričakovanjih?

Vse je potekalo gladko in celo nad pričakovanji. Nisem si mislila, da bo moj nastop dvignil toliko prahu…(se nasmeji) Počaščena sem, da sem se našim sosedom zdela tako zanimiva.

Sicer pa sem se v Vodicah počutila zelo domače, fajn ekipa smo bili, tiskovne konference so bile zelo prijetne, novinarji so bili pripravljeni in seznanjeni z vsemi informacijami o meni. Zelo so se pozanimali.

 

 1. Mi te poznamo že več kot 19 let in smo vajeni tvojih seksapilnih outfitov. V Vodicah pa so bili menda bolj zadržani?

Ne bi rekla, reakcija publike je bila zelo dobra. Medtem pa so se mediji (kar ni nič kaj čudnega) razpisali, da sem z eno odkrito nogo pri dolgi obleki pokazala preveč. Večini, ki si je ogledala celoten nastop, je bilo seveda jasno, da temu ni tako.

 

 

 1. Že nekaj časa pa Hrvaška zate ni več le sosednja država? Kako je sploh prišlo do tega?

Hrvaško imam rada od nekdaj. Od otroštva sem bila veliko v Dalmaciji in vesela sem, da sem zdaj še več. Pravzaprav sem z eno nogo v Sloveniji in z drugo v Dalmaciji in prav paše mi. Nikoli mi ni dolg čas.

Veliko me sprašujejo, kakšna je razlika med nami in njimi… Pa mislim, da samo v temperamentu. Ki pa meni, mimogrede, zelo ustreza.

 

 

 1. Ogromno nastopaš. Kakšne so realne možnosti, da se ti odpre trg pri sosedih Hrvatih, ki svoje izvajalce na debelo pošiljajo na naše odre?

Res je, veliko sem na odrih, pri nas in v tujini. Tukaj tudi najbolj uživam.

Sem optimistična in zdi se mi, če je strast in želja dovolj močna, se stvari dobro odvijajo...

Sicer pa glasba nima meja in je prav da se širi. Vesela sem, ko vidim, da vedno več ustvarjalcev uspešno ustvarja v tujini, da to niso le športniki. Zanimivo je, da smo vsi ponosni na naše športnike, ki se udejstvujejo na tujih tekmovanjih in celo živijo v tujini. Pa zato niso nič manj Slovenci. Pri pevcih pa se vedno opazuje in komentira, ali poje v tujem ali v domačem jeziku.

Sem pa vesela, da ima pesem Sedam dana na moru v nekaj dneh toliko ogledov!

 1. Ko si izvedela, da je tvoja skladba Srce za srce največkrat predvajana slovenska skladba na radijskih postajah v 2018, si bila zelo vesela. Kaj ti torej ta podatek pomeni, sploh, glede na stanje radijskega etra pri nas?

Zanimivo je to, da sem to skladbo najprej zavrnila, saj nisem bila čisto prepričana, če je to pesem zame! (se smeji) No, pa sem se le prav odločila.

Seveda sem presrečna, ko vidim, da je pesem ljudem všeč in da si jo radi zavrtijo ter pojejo. Če pa je ob tem še najbolj predvajana slovenska pesem leta, je to le češnja na torti.

Občutek? Hvaležna.

 1. Do 50. mesta lestvice predvajanosti je le 7 domačih skladb, med njimi sta 2 tvoji. Pri obeh je sicer avtor glasbe Raay, daleč najbolj predvajan domači avtor. Kaj praviš na to?

Seveda bi bila bolj vesela, če bi na lestvici videla več slovenske glasbe! Neglede na to, kdo je avtor. Želim si, da bi bili nekega dne Slovenci malo bolj ponosni na svoje izvajalce in bi jim nudili malo več podpore…

Vedno je toliko povedati čez našo glasbo, na zabavah, ko pa se sprostijo, pa prav vsi najraje zažurajo na domačo. Ni to zanimivo?

 

 

 1. Ko te pogledam, ne morem verjet, da je za tabo že skoraj 20 glasbenih let, če se ne motim? Ampak, ves čas ostajaš enako prijazna, nasmejana in predvsem polna zagona. Si res taka, ali se bolj potrudiš za tak vtis?

Res je. (se spet smeji) Hvala!

Sem polna zagona in dobro razpoložena, rada imam ljudi. Sem pa tudi samo človek in seveda imam kdaj slab dan.

 1. Bi lahko rekla, da je bila katera skladba največja prelomnica v tvoji karieri?

Mislim, da skladba A veš, ki jo je napisal dragi prijatelj Jan Plestenjak..

Ta skladba je dosegla neverjeten vrhunec v letu 2008 in bila takrat Pesem leta, prejela je tudi nagrado Diamant.

Prav spomnim se, kjerkoli sem hodila, so ljudje za menoj peli “A veeeeš”… In še vedno na koncertih zažiga.

 

 

 1. Sodelovala si že z več glasbeniki, tudi z nekaj najbolj znanimi hrvaškimi. Katero sodelovanje ti je ostalo najbolj pri srcu in s kom bi, če bi bilo mogoče vse, še želela peti in nastopiti?

Zelo rada imam Nena Belana, ki je tudi sicer moj dober prijatelj. Je krasen človek in odličen ter  priznan glasbenik. Tudi Berislav Blažević (Parni Valjak), ki je snemal klaviature na moji zadnji plošči Iz dnevne sobe je dober prijatelj in izjemna oseba. Je pa res še nekaj skritih želja glede duetov…

 

Foto: MMC RTV Slo, Jani Ugrin

 

 1. Znotraj glasbenih odrov se že dolgo obnašaš bolj podjetno. Alya je pač lahko znamka, ne zgolj glasba. Po drugi strani pa se na ta način lahko, če nisi pazljiv, zelo hitro zameriš občinstvu. Kako se odločaš za svoje poteze – sama ali še s kom?

Vsak resen izvajalec razvije svoj brand čez čas. Povsod v svetu je tako in tudi pri nas.

Mislim, da je najbolj pomembno to, da si pristen in karkoli že počneš, paše v tvojo zgodbo. Ne vem, zakaj bi se publiki zameril, smo javne osebe.

 1. Ne želim zaključit klišejsko, a če ostane stanje približno takšno, kot je na slovenski glasbeni sceni ta trenutek, kje se vidiš čez, na primer, 10 let?

Bolje kot razmišljati o prihodnosti in o tem, kaj bo čez 10let, se mi zdi delati, kar čutiš da je dobro zate in pri tem uživati…

Foto: ALYA Facebook in osebni arhiv

Jurka za EHOnovice