Iztok Mlakar: Ne bom se ustavil!

Priljubljeni kantavtor Iztok Mlakar, ki je leta 2017 navdušil s svojim petim studijskim albumom Porkaeva!, je letos prejel zlato piščal za življenjsko delo.

Nagrade zlata piščal vsako leto izbira in podeljuje akademija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij povezanih z glasbo. Je tudi edina slovenska strokovna nagrada na glasbenem področju, zato ima dodatno težo. Iztoka Mlakarja je letos doživela posebna čast, strokovnjaki so mu namreč namenili nagrado za življenjsko delo. Ker je bil kantavtor na dan podelitve nedosegljiv, je nagrado prejel naknadno, mi pa smo mu ob slovesnosti zastavili nekaj kratkih vprašanj.

Kakšni so bili prvi občutki, ko ste izvedeli, da ste prejeli zlato piščal za življenjsko delo?

Najprej naj poudarim, da je to vsekakor velika čast, a naj dodam, da te vsekakor malo zaskrbi, ko dobiš nagrado za življenjsko delo (smeh). Ko je človek že toliko časa na svetu, pridejo tudi takšne stvari, moram pa priznati, da še nisem povsem dojel, kaj se je zgodilo. Poudarjam pa, da se ne mislim zaustaviti!

Se vam zdi, da je zlata piščal, cehovska nagrada, pomembna za slovensko glasbeno sceno?

Mislim, da so cehovske nagrade nujne na vseh področjih. V gledališču to že imamo desetletja in ta nagrada pomeni ogromno. To je nagrada, ki jo podeljujejo tvoji kolegi, prava stroka. To so velikokrat tudi nagrade, ki popravijo kakšno krivico. Velikokrat se namreč zgodi, da je kdo navkljub svoji kvaliteti spregledan, takšna nagrada pa te vsekakor zelo osreči. Močno podpiram podobne nagrade.

Zaupajte nam še načrte za prihodnost?

Sam delujem na tak način, da za stvaritev česa novega potrebujem veliko časa. Vsaj kar se tiče glasbe (smeh). Ustavil se ne bom, držim se tistega pregovora, ki ga je rad uporabljal Mussolini, “kdor se ustavi, je izgubljen”. Nekaj časa bo potrebno nove stvari preverjati v različnih lokalih in videti, kaj še nisem povedal, nato pa bo zagotovo sledilo kaj novega.