Siddharta: mladi naj se ne utrudijo prezgodaj

Na portalu Ehonovice nadaljujemo z intervjuji z lanskimi nagrajenci nagrad zlata piščal. Skupina Siddharta, ki je lani prejela zlato piščal za najboljšo skladbo, se trenutno posveča nastopanju. Uspeli smo ujeti basista Janija Haceta, ki nam je med drugim zaupal, kaj je skupini pomenila nagrada in kaj svetuje mladim glasbenikom.

Kaj te dni počne skupina Siddharta?
Pravkar smo uspešno zaključili turnejo "Do konca", ki je zajemala 7 dvoranskih koncertov po slovenskih mestih. S koncerti pa zdaj nadaljujemo na različnih prizoriščih širom Slovenije.

Lani ste prejeli zlato piščal za najboljšo skladbo. Kaj vam je to pomenilo?
Vsaka nagrada nam je neke vrste potrdilo, da se dotaknemo občinstva in tudi ljudi z glasbenega sveta, tako, da se jih nikoli ne branimo.

Po več kot 20. letih delovanja ste najuspešnejša slovenska rock skupina. Kakšni izzivi so še pred vami?
Ne vem točno kakšni izzivi nas čakajo v prihodnje, je pa vsakič znova izziv narediti dober album ali koncertno turnejo. Za oboje je potrebno veliko kreativne energije, časovnega vložka in nemalo sreče.

Kakšni so vaši načrti za letos, prihodnje leto?
Letošnje leto bo na polno koncertno obarvano, prihodnje leto pa zna biti, da se posvetimo ustvarjanju nove glasbe.


V kakšni kondiciji je po vašem mnenju slovenska zabavna glasba?
Kolikor uspem spremljati, je veliko novih, zanimivih bendov in ostalih izvajalcev, predvsem v okvirih studijske produkcije. Zatakne se ponavadi pri pojavljanju v živo, ker na žalost večina organizatorjev dela samo s preverjenimi imeni in s tem da premalo priložnosti manj znanim, a odličnim umetnikom.

Je slovenska glasba v domačih medijih dovolj zastopana?
Da in ne. Na nacionalnih medijih, predvsem na radiu, lahko rečem, da slišim kar solidno zastopanost boljše slovenske produkcije, komercialnih praktično ne spremljam, pogrešam pa kakšno bolj tematsko radijsko postajo, revijo, zanimivo TV oddajo z živim izvajanjem glasbe.

Podeljujemo tudi zlato piščal za naj novinca. Kaj svetujete mladim glasbenikom?
Da delajo glasbo, ki temelji na izvirnosti, emocijah in naj se ne utrudijo prezgodaj.

Foto: Arhiv skupine