»Bach in the Subways« v Sloveniji

Na Bachov rojstni dan, ki ga praznujemo danes (21. marca), se po vsem svetu glasbeniki na poseben način poklonijo skladateljskemu velikanu. Z nastopi v javnih prostorih - trgih, parkih, avtobusnih in železniških postajah, nakupovalnih središčih... - mimoidočim ponudijo del Bachove ustvarjalnosti. Letos se jim je v trnovski cerkvi v Ljubljani pridružila Slovenska filharmonija.

Projekt, kasneje poimenovan Bach in the Subways, se je začel leta 2010 v New Yorku, z nastopom violončelista Daleja Hendersona. S svojim muziciranjem je obogatil vsakdanje trenutke mimoidočih na postajališču podzemne železnice - od tod tudi prihaja ime dogodka. Po njegovem zgledu so se podobnih dejavnosti lotili številni glasbeniki po Ameriki, Evropi, Aziji in Avstraliji. Nastopajoči niso nujno profesionalni glasbeniki, prav tako ne prihajajo nujno iz krogov klasične glasbe - skupna jim je predvsem ljubezen do Bachove glasbe. Nastopajo prostovoljno, vstopnine ni.

V Sloveniji je tovrstno praznovanje Bachovega rojstnega dneva zaživelo leta 2015 v Trnovem, ki je ostalo zbirališče ljubiteljev Bachove glasbe. Letos so se glasbenikom po vsem svetu pridružili v Slovenski filharmoniji, saj je v soboto v trnovski cerkvi najprej nastopil njihov zbor pod vodstvom Martine Batič, zvečer pa je sledil še slavnostni koncert.

Več informacij vas čaka tukaj.
Vir: o-sta