Dva izjemna sobotna koncerta

Takšnih sobot bi lahko bilo več. Legende na eni in mladina na drugi lokaciji. Ljubljano so to soboto na noge dvignili legendarni Pankrti, ki so praznovali 40 let in razprodali Stožice, ter avstrijska zasedba Parov Stelar, ki ji je pot na oder odprla ena bolj izvirnih domačih zasedb Manouche.

Pankrti so nastali v Ljubljani, leta 1977 in razpadli leta 1987. Sestavljali so jo Peter Lovšin, Gregor Tomc, Boris Kramberger, Dušan Žiberna, Bogo Pretnar, Mitja Prijatelj, Slavc Colnarič, Marc Kavaš, Rok Pogačnik in na nekaj koncertih tudi Matjaž Gantar. Med svojim deset letnim delovanjem so Pankrti posneli 10 plošč, od tega 5 velikih studijskih.

Deset let po združitvi
Znani so bili zaradi Žibernovih provokativnih in političnih besedil. Imenovali so jih tudi »prva punk skupina za železno zaveso«. Po vsej Jugoslaviji so bili zelo priljubljeni predvsem na začetku osemdesetih let, ko se je tudi zaradi njihovega vpliva razširil jugoslovanski novi val. Leta 2007 so se spet združili in takrat razprodali Halo Tivoli, leta 2017 pa stopili še naprej in minulo soboto razprodali ljubljansko dvorano Stožice.

Plesno na gospodarcu
Drugačna scena je na soboto vladal na Gospodarskem razstavišču. Plesni večer se je začel s setom domačega dj-a Mikea Valea, nadaljeval z Manouchi in doživel vrhunec z nastopom sosedov iz Avstrije – Parov Stelar. V večeru so v značilnem dramaturškem loku svojih nastopov nanizali največje uspešnice, le malo manj so se posvetili zadnjemu aktualnemu albumu The Burning Spider, kot se imenuje tudi turneja, ki jih je po nekaj letih ponovno pripeljala v Ljubljano.

VIRI: wikipedia, rtvslo.si