Evropska komisija izrekla opomin Sloveniji glede prenosa dveh EU-direktiv v zakonodajo

Vir: rtvslo.si

Evropska komisija je Slovenijo pozvala, da posreduje informacije o poteku prenosa pravil v okviru direktive o avtorskih pravicah ter o prenosu direktive o televizijskih in radijskih programih v nacionalno zakonodajo. Na voljo ima dva meseca, da se odzove na uradni opomin oziroma da sprejme ustrezne ukrepe.

Slovenija je med 23 državami članicami, ki jih je Evropska komisija pozvala, da posredujejo informacije o prenašanju pravil v okviru direktive o avtorskih pravicah v nacionalno zakonodajo, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Prav tako je Slovenija med 21 državami, ki so pozvane, da posredujejo informacije o prenosu direktive o televizijskih in radijskih programih v nacionalno zakonodajo.

Ker omenjene države niso posredovale informacij o prenosu teh direktiv v nacionalno zakonodajo ali so to storile pomanjkljivo, je Evropska komisija s pošiljanjem uradnih opominov začela postopke za ugotavljanje kršitev.

Rok za prenos pravil v nacionalno zakonodajo je potekel 7. junija. Države članice imajo na voljo dva meseca, da se odzovejo na uradni opomin oz. sprejmejo ustrezne ukrepe, sicer jim lahko Evropska komisija pošlje obrazložena mnenja, so še sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

"Namen obeh direktiv je posodobitev pravil o avtorskih pravicah ter omogočiti potrošnikom in ustvarjalcem, da kar se da izkoristijo digitalni svet. Nova direktiva o avtorskih pravicah varuje ustvarjalnost v digitalni dobi in prinaša konkretne koristi državljanom, ustvarjalnemu sektorju, medijem, raziskovalcem, izobraževalcem in ustanovam na področju kulturne dediščine v EU-ju. Hkrati bo nova direktiva o televizijskih in radijskih programih evropskim medijskim hišam olajšala ponujanje spletnih storitev prek meja," so še zapisali v sporočilu za javnost.