Humanitarna akcija HočemDogodke-HočemPlakat!

Foto: mladina.si

Vir: sigic.si

Z nakupom izbranih plakatov z razstave Koncerti plakat, ki bo med 16. aprilom in 5. majem potekala na TAM-TAMovem plakatnem razstavišču pri Figovcu v Ljubljani, pomagate iniciativi MiDelamoDogodke pri finančni pomoči odrskim delavcem!

Na ogled je razstava koncertnih plakatov, ki jo organizirata TAM-TAM inštitut in SIGIC. Na ogled je 41 koncertnih plakatov, ki jih je izbrala žirija v sestavi Emil Kozole (Ljudje), Tomaž Drozg (TAM-TAM) in Peter Baroš (SIGIC). Na javno povabilo je sicer prispelo 170 plakatov široke palete glasbenih žanrov in z vseh koncev Slovenije. Vsi plakati bodo uvrščeni v Digitalni arhiv slovenskega plakata, ki je v nastajanju pod okriljem TAM-TAM inštituta. Razstavo je omogočil Big Bang, razstavišče pri Figovcu pa Mestna občina Ljubljana

Razstava želi poudariti vizualno plat glasbenega življenja, ki se razodeva tudi v obliki koncertnega plakata. Tudi vizualni umetniki so del koncertne industrije, ki jo sestavlja še mnoštvo različnih poklicev, vse od glasbenikov in njihovega podpornega kadra, organizatorjev dogodkov, upravljalcev prireditvenih prostorov in nenazadnje tudi odrskih delavcev. Med slednje umeščamo tonske in lučne tehnike, roady-je, izposojevalce odske opreme in ostali profesionalni kader, brez katerih brezhibna in popolna koncertna izkušnja ni mogoča. Prepoved koncertov kot eden izmed ukrepov zamejevanja posledic koronavirusa, prinaša katastrofalne posledice za prireditveno industrijo, ki je svoja vrata zaprla prva, vrnila pa se bo zadnja. Številni glasbeni profesionalci, še posebej tisti, ki jim koncerti predstavljajo edini vir dohodka, se že preusmerjajo v druge poklice. Grozi nam, da bomo ostali brez najboljših tonskih mojstrov in brez najboljših lučkarjev. Grozi nam, da, tudi ko se koncerti vrnejo, le-ti ne bodo zveneli in izgledali tako dobro kot poprej. 

Več najdete tukaj.