Nova slovenska skladba leta je Emkejeva Ljujezen

Vir: MMC RTV Slo

Foto: arhiv radia SI

Drugi zmagovalec projekta Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe je Emkej s pesmijo Ljujezen, za katero je glasovalo največ poslušalcev. Nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo pesmi je prejela Neisha za skladbo Lajf je tvoj.

Glasbeni uredniki Radia Maribor, Radia Si in Televizije Maribor so tudi letos izbrali deset skladb, ki so v zadnjem letu na poslušalce naredile najboljši vtis in so se potegovale za naziv najboljše nove slovenske skladbe. Na prireditvi v Veliki dvorani SNG-ja Maribor so bile pesmi predstavljene v sveži glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija.

Poslušalci so lahko za naj novo slovensko skladbo do prejšnje nedelje glasovali na spletnih straneh dveh radijskih postaj, Radia Maribor in Radia Si. Največ glasov je prejel Emkej s pesmijo Ljujezen. "Nisem pričakoval, je pa zelo lepa potrditev, da to, kar počnemo, delamo dobro. Obenem je to tudi velika motivacija za naprej," je dejal za Radio Maribor.

Komisija radijskih uredništev Radia Slovenija je ob tem podelila še nagrado za najboljšo izvedbo pesmi, ki jo je prejela Neisha s skladbo Lajf je tvoj. "Zelo sem ponosna, da lahko končno držim v rokah tudi eno nagrado, ki ji verjamem, ker je o njej odločala stroka."

Kot je po prireditvi povedal pobudnik projekta in odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek je projekt Frišno z glasbeno preobleko izbranih skladb že drugič prinesel novo svežino. "Veliko dobre slovenske glasbe, kvalitetne glasbe, se producira vsako leto, zato mislim, da ji je treba dati posebno mesto," je dejal.

Kot je povedal urednik glasbenega uredništva Radia Maribor Gregor Stermecki, s projektom ne iščejo novih skladb, saj te izberejo skrbna ušesa glasbenih urednikov. Letos je bil na voljo raznolik izbor popglasbe, rapa, soula, saj so se na prireditvi predstavili Jaša Šaban, Čedahuči, Fed Horses, Žan Hauptman, Emkej, Neisha, Anja Hrastovšek, Hamo & Tribute to love, Mi2 in Saša Lešnjek.