Odprt razpis za predstavnika na Eurosongu v Lizboni

RTV Slovenija je objavila javni razpis za sodelovanje na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije. Ta bo med 8. in 12. majem naslednje leto potekala v portugalski prestolnici Lizboni. Omar Naber, ki je Slovenijo zastopal v Kijevu, bo tako dobil naslednika, naslednico ali naslednike. Je pa v razpisu kar nekaj novosti. Največja je zagotovo prijava pesmi, ki je napisana za petje v slovenščini.

Razpis za sodelovanje na pesmi Evrovizije vsako leto pripravlja Uredništvo Razvedrilnega programa RTV Slovenija. Tudi v letošnjem vabijo k sodelovanju avtorje skladb, s katerimi bi Slovenija lahko nastopila na največjem evropskem odru, ki ga bo letos gostila Lizbona. Zadnji datum za prijavo je 15. november 2017, do polnoči. Prispele prijave bo ocenjevala najmanj tričlanska strokovna komisija. Pravila in postopek izbora bosta določena ob potrditvi in objavi Pravil izbiranja pesmi za sodelovanje predstavnika RTV Slovenija, ki bodo objavljena najpozneje do 1. decembra.

Preverite razpis
Med razpisnimi pogoji, ki jih je objavila RTV Slovenija, je največja novost pravilo, da morajo avtorji oziroma izvajalci prijaviti pesem, ki je napisana za izvedbo v slovenskem jeziku. "Če je izvedba skladbe na tekmovanju za pesem Evrovizije 2018 v drugem jeziku, mora biti na razpis oddana tudi različica skladbe za izvedbo v drugem jeziku. Celoten razpis je na voljo tukaj.

Prijavijo se lahko domači ali tujci
Pravila razpisa določajo, morajo izvajalci do dneva prvega predizbora v Lizboni, ki bo 8. maja, dopolniti najmanj šestnajst let. Prijavijo se lahko slovenski avtorji ali tuji: "Če je edini avtor glasbe prijavljene skladbe državljan Republike Slovenije, so lahko vsi izvajalci ali več izvajalcev državljani drugih držav. Če je edini avtor glasbe prijavljene skladbe tuji državljan, morajo biti vsi izvajalci državljani Republike Slovenije. Če je avtorjev glasbe prijavljene skladbe več in so med njimi tudi tuji državljani, morata biti avtorska in izvajalska ekipa skupaj sestavljeni večinsko iz državljanov Republike Slovenije. Enako velja tudi, če je izvajalcev skladbe več in so med njimi tudi tuji državljani ali če je izvajalec skladbe samo en in je ta tuji državljan."

Vir: rtvslo.si