PO DOMAČE MAL' DRUGAČE

Prihaja nov natečaj Volkswagen Špila, prijavljeni ansambli pa se bodo pomerili pod sloganom »Po domače mal’ drugače«.

Slovenci imamo radi domače pesmi. Prav zato je med tovrstnimi izvajalci ogromno ansamblov in skupin, a le maloštevilnim dejansko uspe. Sicer je za nekatere uspeh že samo igranje, s katerim si zaslužijo nekaj dodatnih cekinov, spet drugi pa imajo bistveno višje cilje.

Narodnozabavni ansambli se pogosto srečujejo s pomanjkanjem priložnosti, da bi se predstavili širši publiki, hkrati pa si težko najdejo dobre mentorje, ki bi jih usmerjali in jim pomagali na njihovi glasbeni poti.

Natečaj Volkswagen Špila tako spodbuja glasbeno ustvarjanje in si prizadeva razvijati slovensko narodno-zabavno glasbo.

 

Pri piljenju svojih avtorskih pesmi bodo izbrani sodelovali z mentorji, med katerimi nekateri niso najbolj tipični za narodno-zabavno glasbo, a vsakega od njih z domačo glasbo veže posebna vez.

Eden najuspešnejših avtorjev in producentov pri nas je Raay. Pri ocenjevanju bo najbolj pozoren na energijo, dobro izvedbo in »tisto nekaj«, kar lahko osvoji občinstvo. »Včasih je odgovor bolj preprost, kot se nam zdi. Energija, ki lahko na kilometre pritegne in osvoji publiko. Navihanost, dobro ”ušpilana” ekipa v ansamblu, pozitiva, trda volja in delovna vnema, so kvalitete, ki jih bom iskal pri ansamblu. Ne glede na to, ali gre za pop, zabavno ali narodno-zabavno zvrst, publiko pritegnejo podobne lastnosti. Če s pravo pesmijo začiniš dober ansambel, pa je recept za uspeh skoraj zagotovljen,« je dejal Raay.

 

 

Kitarska legenda Primož Grašič bo svoje strokovno oko usmeril predvsem na kitariste, na točnost in natančnost ansambla in njegovo kreativnost. Primož je član Big Banda RTV Slovenija. Z igranjem v legendarnem ansamblu Gašperji je v 80-tih letih zaslužil svoj prvi glasbeni honorar.

 

 

V vlogi žiranta je tudi Tomaž Šinko, ki skrbi za servisiranje kitar in harmonik najbolj znanih slovenskih glasbenikov. Svoje inštrumente mu zaupajo skupine Siddharta, Modrijani, Laibach, Dan D, Avseniki in mnogi drugi. Kot izdelovalec glasbenih inštrumentov dobro ve, kako pomembno je, da se med glasbenikom in njegovim inštrumentom ustvari harmonično ravnovesje, in ravno to bo iskal pri prijavljenih ansamblih.

 

 

Eden najpomembnejših ustvarjalcev na narodnozabavni sceni v zadnjih letih pa je Andraž Zavrl. S skupino Gadi je v več kot desetih letih ustvaril cel kup hitov. Svoje znanje razdaja tako na domačih glasbenih odrih, kot v učilnicah. Je namreč mentor številnim mladim harmonikašem ter učitelj razrednega pouka.

 

 

Mentorji bodo izbranim finalistom do velikega zaključnega koncerta pomagali izpiliti eno od njihovih avtorskih pesmi in jim pomagali poiskati nove elemente in zvoke, ki jih pri narodno-zabavni glasbi ne bi pričakovali.

 

Projektu se je pridružila Natalija Verboten, ki se je številni spomnijo v vlogi voditeljice priljubljenih narodnozabavnih oddaj Po domače in Pri Jožovcu z Natalijo. Natalija se tokrat na sceno vrača kot voditeljica, saj bo na treh polfinalnih koncertih vodila bitko narodnozabavnih ansamblov in na zaključnem koncertu predstavila zmagovalca. »Do slovenske glasbe gojim veliko ljubezen in spoštovanje. Ne glede na to, katero pot sem ubrala v svoji glasbeni karieri, sem se vedno znova vrnila na narodno-zabavno sceno. Moja želja je, da bi čim več mladih ustvarjalo in razvijalo slovensko narodno-zabavno glasbo, zato sem se z veseljem pridružila projektu Volkswagen Špila,« je dejala Natalija.

 

 

Natečaj je namenjen tako uveljavljenim kot še svežim narodnozabavnim ansamblom, ki se želijo s svojo energijo, igranjem, nastopanjem, kreativnostjo in talentom zavihteti med najboljše na sceni ter pokazati, da so iz pravega testa, da osvojijo natečaj Volkswagen Špila.

Prijave na natečaj potekajo do 31. 12. 2018. Po zaključku prijav bo vse prijavljene ansamble ocenila komisija, ki bo do 11. 1. 2019 izbrala 30 polfinalistov. Ti se bodo nato predstavili na koncertih v živo, kjer bodo žirantje izbrali 9 finalistov. Izbrani ansambli bodo nato 3 mesece skupaj z mentorji pilili svoj nastop, glasbeno tehniko in petje ter se predstavili na velikem finalnem koncertu 16. 5. 2019.

Poleg promocije ansamblov in njihove glasbe bodo najboljši tudi bogato nagrajeni. Zmagovalni ansambel bo prejel 10.000 EUR, zmagovalci po izboru ljudstva pa bodo prejeli 2.000 EUR.

Za dodatne informacije o natečaju in prijavah poglejte na www.špila.si.