Podeljene zlate piščali za leto 2016

V Ljubljani so včeraj tretje leto zapored podelili glasbene nagrade zlata piščal. Za skladbo leta 2016 jo je prejel Nipke – Noben me ne razume, izvajalec leta 2016 so Hamo & Tribute 2 love, album leta 2016 je Magnificov Charlatan de Balkan, novinci leta so Prismojeni profesorji bluesa, nagrado za življenjsko delo pa je prejela skupna Laibach. Pred podelitvijo je potekala okrogla miza »Glasba v primežu piratstva«, kjer so predstavniki založnikov, glasbenikov in borcev proti nelegalni uporabi glasbe predstavili alarmantne podatke o stanju v Sloveniji in posledični škodi, ki nastaja v glasbeni industriji.

Slovenska popularna glasba je pred tremi leto po večletnem premoru dobila stanovske nagrade, ki dosegajo zelo dober odziv v različnih javnostih. Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe in ki datira v čas cca. 60000 let pred našim štetjem. »Vzpostavili smo referenčno glasbeno nagrado, ki bo popularizirala domače glasbeno ustvarjanje in prepoznavala dobro delo preteklega obdobja,« pojasnjujejo v društvu Zlata piščal.

Izbor strokovnjakov
Nagrade zlata piščal izbira in podeljuje akademija, letos sestavljena iz 20 članov, od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Ti so v dveh krogih izbirali kandidate za pet kategorij. Prvih pet po seštevku točk v vsaki kategoriji se je uvrstilo med nominirance.

Zlate piščali za leto 2016 so prejeli:


Zlata piščal – skladba leta 2016: NOBEN ME NE RAZUME – NIPKE
(Nominiranci: Bakalina & Salamandra Salamandra - Ka se je dielu sviet, Neisha - Vrhovi, Nipke - Noben me ne razume, Raiven - Nov planet, Zlatko - Žive naj vsi narodi)

Zlata piščal – izvajalec leta 2016: HAMO & TRIBUTE 2 LOVE (naslovna fotografija članka)

(Nominiranci: Matter, Hamo & Tribute 2 Love, Siddharta, Mi2, Prismojeni profesorji bluesa, Raiven. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Zlata piščal – album leta 2016: CHARLATAN DE BALKAN - MAGNIFICO
(Nominiranci: Tabu - Nabiralka zvezd, Bakalina - Španabije, Magnifico - Charlatan de Balkan, Siddharta - Infra & Ultra, Werefox - Das Lied Der Machinen)


Zlata piščal – novinec leta 2016: PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA
(Nominiranci: Daniel Vezoja, BQL, Sandra Erpe, Prismojeni profesorji bluesa, Brest)


Zlata piščal – življenjsko delo: LAIBACH
(Nominiranci: Buldožer, Avtomobili, Laibach, Jan Plestenjak, Vlado Kreslin)

Glasba v primežu piratstva
Pred podelitvijo je potekala okrogla miza »Glasba v primežu piratstva«, s katero so želeli v društvu opozoriti na vedno bolj pereč problem nelegalne uporabe glasbe. Sodelovali so predstavniki Združenja imetnikov pravic (ZIP), Združenja fonogramske industrije Slovenije (ZFIS) in glasbenih izvajalcev. Kot je bilo slišati, največja škoda nastaja prav glasbenikom in drugim, ki so del glasbene industrije. Za razliko od zahodnih držav, kjer prihodki digitalne uporabe glasbe (prenosi, stream) že pomenijo pomemben vir prihodkov, je pri nas teh prihodkov bore malo. Še vedno je namreč v ospredju nelegalno prenašanje glasbe s spleta, kar neposredno vpliva na zmanjšanje zanimanja za legalni dostop do glasbe. Ker glasbena industrija ne prejema prihodkov, ki jih je včasih ustvarila s prodajo plošč, zgoščenk in kaset, lahko zato toliko manj vlaga nazaj v glasbenike.