Predpoletne novosti na slovenski glasbeni sceni

Vse toplejši dnevi so poskrbeli za precej vročih glasbenih novosti. Kateri glasbeni ustvarjalci so bili najbolj ustvarjalni in kaj je novega na glasbeni sceni pa v naslednjem pregledu.

Bi nas želeli obveščati o svojih glasbenih novostih? Dodajte nas v adremo: urednistvo@ehonovice.si.

Prvi singel Viviane Kukar, velike zmagovalke šova ‘NOVA ZVEZDA SLOVENIJE’

Zmagovalka šova “Nova zvezda Slovenije” predstavlja svoj prvi singel –‘Za kratek čas’. Glasbo zanj je napisal Alex Volasko, slovenski glasbenik, pevec, pisec pesmi in producent, besedilo pa prav tako Alex Volasko in pa Saša Lešnjak.

Pesem je v poletnih mesecih podprl tudi videospot.

Ljudje Tanje Ribič tudi v video podobi!
Tanja Ribič je za nežno izpovedno balado 'Ljudje' posnela videospot, ki bo gledalce na poetičen način spomnil, da smo na koncu koncev vsi samo ljudje.

Produkcija videospota je potekala slaba dva meseca po Tanjinem nastopu na letošnji EMI. Režijo je prevzel Ven Jemeršič, ki je skupaj s Sabino Frlic napisal tudi scenarij. S Tanjo so želeli, da bi bil spot lahkoten, s pomembnim in razumljivim sporočilom. Zato so za pripovedovanje zgodbe k sodelovanju povabili par plesalcev, ki je odigral glavno vlogo in predstavljal vse ljudi, ki jih povezuje ljubezen - smisel in gonilo življenja. In tako kot ples za občutek lahkotnosti zahteva trdo delo, tudi vsakdanje življenje ni vedno najlepše.

Spot so morali posneti v enem dnevu, poseben izziv je bila želja, da ga posnamejo v le štirih kadrih. Če jim na 'poroki' ne bi ponagajalo sonce, bi jim to tudi uspelo, zato so pri snemanju zadnjih prizorov ustvarili nekaj več kadrov, da se je vse izteklo, tako kot so si zamislili.

Los Ventilos so za “Bolj počasi”

Začetki ljubljanskih rockerjev segajo v prelom tisočletja, ko so nam postregli s svojo najbrž največjo himno 'Ne gledam nazaj'. Sledila so leta ustvarjanja in koncertiranja, z vmesnimi časi, ki jih poznate po naslovih 'Lojze','Vanilija' in 'Stik'. Do danes so izdali štiri studijske albume; zadnjega '#aveš' so izdali v lanskem letu in z njim obeležili svojo 15. obletnico. Iz albuma so nanizali single 'Čas', 'Pod črto', 'Kako naj dokažem' ter 'Svet na rami'. Album so začinili tudi s predelavo nekaterih svojih starejših pesmi ter za mikrofon povabili Tomija iz Siddharte, Tokca iz Dan D ter Grego Skočirja iz Big Foot Mame.

V drugi polovici 2017 so že pričeli s pisanjem novega materiala in se v začetku 2018 podali v studio, kjer že ustvarjajo naslednji album. Prvi single, ki ga predstavljajo, je skladba 'Bolj počasi', v katerem glavno vlogo prevzema želja po tem, da bi upočasnili čas. Za skladbo so posneli tudi videospot. V videospotu vidimo akrobacije Filipa in Blaža iz F&B Acrobatics.

Nov videospot za Alenkino 'Zvezdo'

Alenka Godec je konec aprila po štirih letih končno predstavila novo skladbo. 'Zvezda' je nastala v sodelovanju z Janijem Hacetom in Barbaro Pešut. Močna, čustvena skladba z zelo osebnim besedilom je danes dobila tudi video podobo.

Alenka je videospot za 'Zvezdo' posnela z režiserjem Matjažem Kosmačem (MaKo studio). Zamislila sta si elementaren videospot, v katerem glavno in edino vlogo prevzema Alenka Godec in njena (sedaj tudi vizualna) vokalna izvedba skladbe.
Videospot za 'Zvezdo' prihaja natanko 10 let po izidu Alenkinega zadnjega videospota 'Boljša kot prej'.

Letos pa je za Alenko tudi jubilejno leto – obeležuje namreč 30. obletnico kariere. Prvič se je javnosti predstavila leta 1988, takrat še v zasedbi Cafe, v Pop delavnici s skladbo 'Tvoja'. Kmalu zatem pa se je podala na samostojno pot.

Naša priljubljena pop (in jazz) pevka tekom poletja načrtuje nekaj akustičnih, bolj nežno obarvanih koncertov.

KOALA VOICE z albumom IZŠTEKANI

Koala Voice zgodbo s studiem 26 na Radiu Slovenija pletejo že od začetka kariere, ko so tam leta 2015 prvič javno pred medijskim občestvom preigrali prvenec Kangaroo’s a Neighbour. Nato so zgodbo ponovili še lani ob izidu albuma Wolkenfabrik, aprila 2018 pa so se lotili akustičnega izziva. Ambiciozno premagovanje glasbenih stopnic je četverico peljalo od predskupine Pixies v Križankah do koncertov na festivalih v Moskvi, Liverpoolu, Tallinu, nastopov na festivalih Exit in Pohoda ter turnej po Vzhodni Evropi in Balkanu.

Najnovejši podvig zasedbe iz Zasavja, nastop v živo v akustični različici v oddaji Izštekani na Valu 202, je od danes v sodelovanju z založbo ZKP RTV Slovenija ovekovečen tudi z digitalnim izidom albuma. Med enajstimi songi so tudi Brainstorm, Frida Nipl in Early Bird, ki doslej še niso izšli na nosilcu zvoka, ter odmevna predelava pesmi Ledena zasedbe Siddharta, ki so jo Koala Voice prvič zaigrali decembra 2017 na koncertu Izštekanih 10 v Kinu Šiška.

MILA z novim avtorskim singlom in videospotom 'UNLOVED'

MILA je izkušena glasbenica poljskih korenin, ki že deset let živi in ustvarja v Sloveniji. Februarja je izšel njen prvi singel, 'Svoboda', ki sta ga podpisala Matevž Šalehar – Hamo in Denis Horvat ter z njim prepričala radijske postaje širom Slovenije. Tokrat se predstavlja s prvim avtorskim singlom 'Unloved', ki napoveduje debut album.

Pesem 'Unloved' je napoved debut avtorskega albuma, ki ga MILA trenutno pripravlja v elitnem studiu v Varšavi, ki se imenuje 'Black Kiss Records'. Videospot je posnela slovenska filmsko - produkcijska ekipa INSTANT SI z Vladanom G. Jankovićem ter mlado umetnico, režiserko Nino Tratnik na čelu. Snemanje je potekalo v čudovitem ambientu narave, v Sečoveljskih solinah. Glavno vlogo - lik čustvenega alter ega je odigrala vrhunska umetnica, plesalka, koreografinja, nekdanja balerina SNG, Opere in Balet Ljubljana - Kristina Aleksova. Kristina preko plesa in giba izraža čustva o katerih govori pesem, predstavlja tudi vse kontrastne in ženstvene emocije na malce drugačen, lep in umetniški način.

Anette z novim singlom ‘'Metulj’

Po dokaj živahnih ritmih s skladbama ' Moj dan' in 'Ljubim', Anettin novi singel 'Metulj' prihaja z bolj baladnim pridihom, a kljub temu z optimističnim sporočilom.

Besedilo in glasbo za skladbo je napisala Anette: 'Metulj je krhko, nežno bitje in zdi se kot da ga življenje premetava sem in tja. Hkrati pa je v metaforičnem smislu bitje transformacije, ki se pretvarja iz ene oblike v drugo in ima moč, da spremeni smer življenja. In takšno je konec koncev tudi življenje umetnika - vedno se z vsako skladbo na novo rojevaš in odkrivaš, kdo si. '

Maja Založnik in Moonshine izdali nov singel

Maja Založnik v projektu z njenim bendom Moonshine izdaja drugi singel z naslovom 'Smejem se'. Pesem, za katero je Maja sama napisala besedilo, je posvečena ljubezni in zaljubljencem vseh starosti – skladba govori o Majinem prvem zmenku z zdajšnjim zaročencem:'Verjetno se marsikdo še spominja svoje prve ljubezni in različnih zmenkov, ki so se lepo končali ali pa so bili čisto neuspešni, ' pravi Maja, ki s skladbo 'Smejem se' nagovarja vse ljudi, ki verjamejo v ljubezen.

Maja in Moonshine s to pesmijo prinašajo na radijske postaje malo svežine v prihajajočih poletnih mesecih. Zelo kmalu pričakujte še istoimenski videospot!

Cosmo Daivat z istoimenskim 'DIY' videospotom za singel Jutro (bo utišalo nemire)

Cosmo Daivat – rock peterica ki igra, da uživa in ki ustvarja, da pove, skupaj ustvarja v Ljubljani že od leta 2011. Ustvarjajo brez sentimentalne navezanosti na glasbene klasifikacije in določanje zvrsti. Videospot, ki je pred vami, je nastal v Cosmo Daivat 'DIY' delavnici – od ideje, izvedbe do postprodukcije.

Singel govori o spremembi, premiku, novih izzivih ter ultimativni svobodi, tako avtorja kot samih izvajalcev. Z besedilom v slovenskem jeziku se otresajo predsodkov, da je naš jezik neprimeren za glasbeno rock izpoved.