Privškova Poletna noč

V Ljubljani so se z včerajšnjo Poletno nočjo poklonili delu enemu največjih slovenskih skladateljev popularne glasbe Jožetu Privšku. Tradicionalni gala koncert Poletna noč je RTV Slovenija pripravila v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in je letos posvečen 80-letnici rojstva mojstra Privška. V večeru zimzelenih melodij so nastopili najbolj priljubljeni slovenski pevke in pevci.

Jože Privšek je svojo glasbeno pot začel na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, tri leta se je iz kompozicije izobraževal pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Izpopolnjeval se je na ustanovi Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) pri uglednem profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil sicer mentor slavnih mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.

Njegove večne uspešnice
Profesionalno glasbeno pot je začel kot vibrafonist in pianist. Najbolj prepoznaven je postal kot vodja nacionalnega jazzovskega orkestra, Big Band-a RTV Slovenija, kot skladatelj mnogih, danes zimzelenih skladb ter avtor aranžmajev zabavne in jazzovske glasbe. Privšek je med svojim več kot tridesetletnim (1961–95) dirigentskim stažem v Big Bandu ustvaril veliko večnih uspešnic, kot so Dan najlepših sanj, Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Silvestrski poljub, Mati bodiva prijatelja.

Povzeto po: wikipedia.org in rtvslo.si