Prvi festival Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe

Foto: mediaspeed

Vir: rtvslo/mmc

Dan slovenske glasbe je prinesel novi zmagovalni domači skladbi; najboljša nova slovenska skladba zadnjega leta po izboru poslušalcev so Umazane misli skupine Joker Out, najboljša izvedba priredbe pa pripada skupini Alo! stari.

S slavnostnim dogodkom v veliki dvorani SNG Maribor se je končal prvi projekt Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe, s katerim so se v regionalnem RTV-centru Maribor – s programoma Radia Maribor in Radia Si in Televizijo Maribor – poklonili novi slovenski glasbi.

Na prireditvi, ki jo je vodil Jure Ivanušič, so bile premierno predstavljene glasbene preobleke izbranih skladb v priredbah Big banda RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Tadeja Tomšiča. Pod priredbe skladb so se podpisali Aleš Avbelj, Tadej Tomšič, Patrik Greblo in Lojze Krajnčan.

Nagrado naj nova slovenska skladba zadnjega leta, ki so jo izglasovali poslušalci na radiomaribor.si in radiosi.eu, je prejela skupina Joker Out: "Zelo sem vesel, rekel sem, da mi zmaga sicer ne pomeni veliko, s tem se delno strinjam, a gre za čast, saj gre za nagrado poslušalcev in te nagrade so vedno nekaj vredne. Radi jih imamo, hvala za nagrado," je po prireditvi povedal njen pevec Bojan Cvjetičanin.

Po mnenju strokovne komisije radijskih uredništev Radia Slovenija je nagrado za naj izvedbo prejela zasedba Alo!stari. "Nismo pričakovali ničesar. Veseli smo, da smo lahko v tej imenitni družbi, vsi so bili dobri, danes smo vsi zmagovalci," pravita pevec Tine Matjašič in basist zasedbe Matej Kosmačin.

Posnetek prireditve bo na TV SLO 2 predvajan 27. oktobra, ob 20. uri.