Slovenski zbor najboljši v Evropi

Na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta je slavil slovenski zbor Carmen manet. Ženski pevski zbor iz Kranja je slavil v konkurenci devetih držav. Pevke so nastopile z glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar.

Zveza EBU, ki jo poznamo predvsem po tekmovanju za pesem Eurosonga, je prvič v zgodovini pripravila tekmovanje pevskih zborov. V Rigi je nastopilo devet držav članic EBU-ja: Slovenija, Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Ženski pevski zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Šest minut za zmago
Zbor iz vsake izmed držav se je žiriji predstavil s šestminutnim pevskim nastopom po svoji izbiri. Pevke zbora Carmen manet iz Kranja so izbrale glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar. Nastope je ocenjevala strokovna žirija na čelu z britanskim skladateljem Johnom Rutterjem in latvijsko mezzosopranistko Elīno Garanča. Zmagovalni zbor je za nagrado prejel snemanje plošče.

Carmen manet so …
V zboru poje 33 pevk različnih starosti in študijskih smeri, zvečine nekdanjih kranjskih gimnazijk.
Članice Carmen manet pravijo: "Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži skupna strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov." Primož Kerštanj, zborovodja in glasbeni pedagog, vodi zbor od ustanovitve leta 2011, ki je dvakrat mednarodno priznanje za najboljšega zborovodjo. Tudi z mladim ženskim zborom Carmen manet si je prislužil že kar nekaj vidnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.

Povzeto po rtvslo.si

Foto: Facebook Carmen manet