Umrl je Jure Robežnik, velikan zlate dobe slovenske popevke

Vir: MMC RTV Slo

V 90. letu starosti je umrl skladatelj džezovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik. Podpisal se je pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke.

O smrti dolgoletnega člana kolektiva RTV Slovenija je prvi poročal Radio Slovenija.

Rodil se je avgusta leta 1933 v Ljubljani. Pianistično znanje je nabiral v osemletnem študiju klavirja pri Glasbeni matici v Ljubljani. Med pionirji slovenske zabavne glasbe je bil že med študijem na filozofski fakulteti na oddelku za germanistiko, kjer je diplomiral leta 1958.

Kot gimnazijec je v baru Nebotičnik igral harmoniko in kmalu spoznaval dela medvojne in povojne generacije ustvarjalcev zabavne glasbe: Zicherla, Goloba, Vidmarja, Ponikvarja in Ferija Souvana. Še več znanja je pridobil v svojem kvartetu, v katerem je igral klavir in vibrafon. Pomembnejši korak zanj pa je bilo sodelovanje v ansamblu Mojmirja Sepeta.

V zapuščini radijskega arhiva je 121 Robežnikovih avtorskih del v lastni orkestraciji za veliki zabavni orkester in 67 del za plesni orkester.

Leta 2017 je prejel Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev, ki jo društvo namenja svojim članom za zaokroženi opus.