Veliki izštekani koncert v Kinu Šiška

Vir: MMC RTV Slo

Zdi se, da se radijska oddaja Izštekani stara kot vino in z vsakim letom pridobiva več poslušalcev, ki so ob njeni 25. obletnici dobesedno razgrabili vstopnice, ne zgolj za enega, temveč kar za dva jubilejna koncerta v kinu Šiška. Prvi večer je Dan D z ostalo druščino poskrbel za triurni razgiban akustični dogodek.

Idejni oče glasbene oddaje Izštekani, radijski voditelj, novinar in glasbeni urednik Jure Longyka, je prvi band izštekal leta 1993. Takrat je na valovih Radia Študent gostil Sokole Pera Lovšina, ki so med pogovorom ob spremljavi akustičnih kitar zaigrali štiri skladbe. In ker je vse skupaj naletelo na dober odziv, se je Longyka oddajo, ki je po zasnovi spominjala na takrat zelo priljubljeno televizijsko serijo MTV Unplugged, odločil nadaljevati.

Leta 1998 so se Izštekani skupaj s svojim avtorjem in voditeljem preselili na Radio Slovenija, natančneje na Val 202, kjer so oktobra letos prebili tudi mejo 200 oddaj. Format oddaje, v kateri se pogovor z glasbenimi gosti prepleta z izštekanim oziroma akustičnim preigravanjem njihovih skladb, se skozi leta ni veliko spreminjal, so se pa rednim oddajam leta 2013 pridružili še veliki decembrski koncerti, ko Izštekani ob koncu leta zdaj že tradicionalno zasedejo Kino Šiška

O priljubljenosti Izštekanih priča tudi dejstvo, da so vstopnice za letošnji ekskluzivni koncert pošle v manj kot desetih dneh, čeprav takrat sploh še ni bilo znano, kdo bo stal na odru. Ustvarjalci oddaje so se zaradi velikega povpraševanja odločili, da bodo jubilejni koncert podvojili – prvemu glasbenemu spektaklu bo tako sledil še en, prav tako razprodan koncert, ki ga bo posnela tudi RTV Slovenija.

Da bi na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki so se za vstopnice obrisali pod nosom, je bila v preddverju Kina Šiška pred torkovim koncertom tudi posebna Izštekana matineja. Radijski voditelj Andrej Karoli je poslušalce in gledalce popeljal na sam začetek Izštekanih, saj so se mu na malem odru pridružili Sokoli (v izvirni zasedbi, kakršna je pred 25 leti gostovala v prvi oddaji), nato pa se za akustične užitke poskrbeli še kantavtor Jure Lesar, Magnifico, skupina Koala Voice, Bort Ross & Lamai, in Mi2. Popoldanski program je Karoli začinil s številnimi zanimivimi anekdotami iz bogate zgodovine oddaje ter z najbolj legendarnimi arhivskimi posnetki.

Nekaj minut po 20. uri se je izštekano dogajanje preselilo v Katedralo Kina Šiška, kjer je v osrednjem delu večera nastopilo pet glasbenih skupin, ki so odigrale vsaka po pet akustičnih skladb. Ob Juretu Longyki, ki je povezoval večer, so bili glasbeni gostitelji večera Dan D, stari znanci Izštekanih. Poleg Novomeščanov so nastopile še štiri glasbene skupine, ki v oddajo do zdaj še niso bile povabljene. Svojo izštekano nedolžnost so na odru Kina Šiška izgubili Fed Horses, Bordo, Prismojeni profesorji bluesa in Čedahuči.

"Letos to ni nekakšna retrospektiva, da ne rečem komemoracija. Letos Izštekani gledajo naravnost naprej," je ob prvem nagovoru poslušalcem povedal Jure Longyka.

Najglasnejši aplavz je požel gost, ki je na odru Izštekanih 25 nastopil nenapovedano. Pred občinstvo je prikorakal v spremstvu dveh, v nekakšno narodno nošo oblečenih blondink, ki ju je predstavil kot Cici in Mici. Govor je seveda o Magnificu, ki je občinstvo počastil z dvema svojima uspešnicama, ki ju je skupaj z njim prepevala celotna dvorana. Navdušen aplavz sta – za stas in glas – poželi tudi Cici in Mici, ki sta poskrbeli za spremljevalne vokale.

Po Magnificu, ki je v Izštekanih gostoval leta 1998 v prvi oddaji po selitvi iz Radia Študent na Val 202, je oder zasedla najštevilčnejša zasedba večera – indie rock glasbena skupina Čedahuči. Zasedba dekleta in sedmih fantov je občinstvo s pomočjo kitare, basa, bobnov, klavirja, violine, harmonike in bendža popeljala v svet folk rocka. V akustični izvedbi so predstavili štiri lastne skladbe, ki so jih zaigrali v kronološkem vrstnem redu. Od balade Če hočeš, grem s svojega prvega albuma pa do popolnoma nove skladbe Svoboda zažari v naših očeh. Čedahuči so si za priredbo iz repertoarja Dan D izbrali pesem Jutranja, ki jo je odlično zapela Romana Prosenc in poskrbela za udaren zaključek skupine, ki je nedavno predstavila svoj tretji studijski album Svetilnik.

"Lepo je poslušati druge, ko te izvajajo. Godi mi," je večer ob prihodu na oder komentiral Tomislav Jovanović – Tokac. "Sicer so nam vzeli štiri, ki bi jih lahko danes pred vami izvajali, ampak imamo mi še hitov, tako da ni panike," je še dodal Tokac in v nadaljevanju večera skupaj z drugimi člani skupine Dan D poskrbel, da je občinstvo pesmi Rekli so, Plešeš in Počasi od začetka do konca pelo v en glas. Novomeška zasedba, ki je konec novembra izdala album Milo za drago, je zaigrala tudi svojo najnovejšo uspešnico Boli me k, redni del koncerta pa so po treh urah izštekane glasbe sklenili s skladbo Tvoje je vse iz leta 1999.

Kot se spodobi, so maratonski jubilejni koncert končali Dan D, okrog katerih se je pletla rdeča nit celotnega večera. Občinstvu v Kinu Šiška ter poslušalcem na Valu 202 so zaigrali pesem Čas, s katero so še zadnjič v večeru dokazali, kako pristno energijo lahko izžareva akustična glasba.

Celoten članek o koncertu si lahko pogledate na MMC RTV Slo.

Foto: Bobo/Borut Živulovič