Zala in Gašper, zmagovalca EME 2019, nosita sporočilnost

Foto: Sandi Fišer

Obraz lanskoletne zmagovalke Leje Sirk, ko je voditeljica večera razglasila rezultate glasovanja letošnje EME, je precej jasno nakazal dogajanje za tem. Sirkova namreč ni mogla skriti osuplosti, kasneje pa se ni mogla (ali želela) zadržati niti besedno.

Slovenijo bosta v Tel Avivu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl, s skladbo 'Sebi'. Gledalke in gledalci so jima v finalu namenili 4.666 glasov, Raiven, ki ji ni uspelo že tretjič, jih je prejela 1.735.

Foto: Sandi Fišer

Po tem so se na vseh družbenih omrežjih in kasneje tudi v medijih razvile burne debate. O sami EMI, pa o zmagovalni skladbi, osramočeni drugouvrščeni, skratka, vse je popolnoma enako kot prejšnja leta. Daleč največ je seveda sodnikov v foteljih, ki dejansko nimajo kompetenc za kakršnekoli komentarje, a je fino, če lahko sodelujejo v javnem linču.

 

Foto: Sandi Fišer

 

Pa vendar letos z eno razliko: zmagovalka je prvič resnično posebna.

Karizma, ki jo poleg same skladbe, oddajata Zala in Gašper, je tako zelo drugačna od vsega, kar smo vajeni! Sta skrajno minimalistična, oddajata 'eko občutek', brez vsake navlake, s katero bi se pretvarjala v nekaj, kar nista. Pravzaprav bo zelo zanimivo spremljati, kako se bosta odzvala na vse spremembe, s katerimi ju bodo, po vsej verjetnosti, poskušali še 'izboljšati'. Zanimiv je bil že njun odgovor na vprašanje, če bosta skladbo spremenila v angleško besedilo? Nikakor, slovenščina je preveč lep jezik, je odvrnila Zala.

 

 

Mlada, ki sta par tudi zasebno, prihajata iz Maribora in nista nova na sceni. Sta avtorja vseh svojih skladb in prav vse se končajo na 'i'. Najbolj sta se poslušalcem doslej približala z 'Valovi', za katero sta lansko leto prejela tudi nagrado Zlata piščal.