Zlate piščali za leto 2017: Koala Voice, Raiven, MRFY, Gašper ft. Zala Kralj in Iztok Mlakar

V Ljubljani so četrto leto zapored podelili glasbene nagrade zlata piščal. Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala bero leta 2017, podelilo pet nagrad, in sicer: skladba leta 2017 je postala Valovi – Gašper ft. Zala Kralj, izvajalec leta 2017 so Koala Voice, album leta 2017 je Magenta, glasbenice Raiven, novinci leta 2017 so MRFY zlato piščal za življenjsko delo pa si je po glasovanju akademije prislužil Iztok Mlakar. Uvod v letošnjo podelitev je bila okrogla miza o dobrih praksah v slovenski glasbi, kjer so svoje izkušnje in uspehe predstavili lanski nagrajenec Hamo in letošnji Koala Voice.

Glasbene nagrade zlata piščal so v štirih letih postale referenca, kar najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nagrade ali nominaciji. »Opažamo, da tudi za mnoge le simbolno dejanje, kot je podelitev društvene nagrade, daje glasbenikom pomembno težo, ko komunicirajo z javnostjo, iščejo nove nastope, odre, se uveljavljajo z novimi projekti,« poudarjajo v društvu Zlata piščal. Te nagrade so namreč trenutno edine s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh: »Domača glasbena scena je dobra, razvita, veliko je dobrih izvajalcev in produkcije, žal pa ima premalo medijske pozornosti, glasbenih oddaj, možnosti promocije ... Zlata piščal tako skuša to popraviti, saj si vsi skupaj želimo močne, dobre, kakovostne glasbene scene in dovolj priložnosti, da glasba najde svojo pot med poslušalce in obiskovalce koncertov,« poudarjajo v društvu Zlata piščal. In zakaj ravno zlate piščali: »Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe in ki datira v čas cca. 60000 let pred našim štetjem. To je izjemen dokaz o glasbeni ustvarjalnosti na naših tleh,« še dodajajo v društvu Zlata piščal.

Odločitev akademije

Nagrade zlata piščal vsako leto izbira in podeljuje akademija, ki je bila letos sestavljena iz več kot 20 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2017, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Dobre zgodbe iz slovenske glasbe

Pred podelitvijo je potekala okrogla miza »Dobre zgodbe iz slovenske glasbe«, na kateri sta ob voditelju Izaku Koširju sodelovala Maša Pavoković (manadžerka zasedbe Koala Voice) in Matevž Šalehar – Hamo. Kot je bilo slišati, se stanje na slovenski glasbeni sceni izboljšuje, veča pa se tudi število načinov, na katere se lahko glasbeniki predstavijo javnosti. »Od glasbe se da preživeti, z vstopninami se je izoblikoval realen sistem vrednotenja. Vpeti smo v nek trg, ki ima svoja pravila,« je med drugim povedal Šalehar. Glasbeniki so v Sloveniji velikokrat prepuščeni sami sebi, za uspešno delo pa je potrebna predvsem dobra organizacija. Zelo pomembna je tudi prisotnost na digitalnih platformah, kar je potrdila tudi Maša Pavoković: »Neprestano je potrebno garati in vlagati, čez nekaj časa pa je trud poplačan. Vsekakor se dobi odziv.« Oba gosta sta potrdila, da glasbeni trg potrebuje še kar nekaj izboljšav, pozdravila pa sta tudi prisotnost strokovnih glasbenih nagrad, kot je zlata piščal.

Zlate piščali za leto 2017 so prejeli:

Zlata piščal – skladba leta 2017: VALOVI - GAŠPER FT. ZALA KRALJ
(Nominiranci: Raiven – Povej, Bo! – Maska, MRFY – Anakin, Neisha – Vrhovi)

Zlata piščal – izvajalec leta 2017: KOALA VOICE
(Nominiranci: Prismojeni profesorji bluza, Hamo & Tribute 2 Love, Mrfy, Raiven.)

Zlata piščal – album leta 2017: MAGENTA - RAIVEN
(Nominiranci: Hamo & Tribute 2 Love - 3P, Koala Voice – Wolkenfabrik, Neisha – vrhovi, Matter - Mrk)

Zlata piščal – novinec leta 2017: MRFY
(Nominiranci: Zala kralj, Tretji kanu, 2B, Lamai, Brest. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Zlata piščal – življenjsko delo: IZTOK MLAKAR

Dosedanji prejemniki zlatih piščali za ustvarjalno leto:

2014
Skladba leta: Čista jeba (Mi2)
Izvajalec leta: Mi2
Album leta: Muff (Muff)
Debitant leta: Alma Merklin

2015
Skladba leta: Ledena (Siddharta)
Izvajalec leta: Nina Pušlar
Album leta: DNA D (Dan D)
Debitant leta: Jardier
Življenjsko delo: Alfi Nipič

2016
Skladba leta: Noben me ne razume (Nipke)
Izvajalec leta: Hamo & Tribute 2 Love
Album leta: Charlatan de Balkan (Magnifico)
Debitant leta: Prismojeni profesorji bluesa
Življenjsko delo: Laibach