Srečanje SLOVGRAM in IPF v Bratislavi

Minuli teden so se predstavniki IPF mudili v Bratislavi, kjer so s kolegi slovaške kolektivne organizacije Slovgram, ki skrbi za pravice izvajalcev in proizvajalcev zvočnih in avdiovizualnih posnetkov, debatirali in delili informacije o aktualnih temah.

Poudarki sestanka so bili na pravicah, ki jih posamična organizacija zastopa, kako so urejene v zakonodaji, kako je s pravico do ustreznega nadomestila v zakonodaji ter procesi pridobivanj novih dovoljenj.

Govorili so o odnosih z drugimi kolektivkami, krovnimi organizacijami ter vladnimi organi oz. ministrstvi. Dotaknili so se dveh sodb, RAAP in ATRESMEDIA, ter morebitnega vpliva na nacionalno zakonodajo, kot tudi sodnih postopkov in prakse nasploh.

Seveda pa je bila tema proces zbiranja nadomestil, sprejemanje in oblikovanje tarif in tarife za posamično pravico.

Izmenjave izkušenj z drugimi kolektivnimi organizacijami so zelo pomembne, kot tudi primerjava različnih praks delovanja. Vse to pripomore k še boljšemu delovanju organizacije, tako v odnosu do svojih članov kot širše, kar vodi k močni in prepoznavni zaščiti izvajalcev in proizvajalcev fonogramov na mednarodni ravni.