60-% rast nadomestil na spletu

Spletna nadomestila, ki jih neodvisnim založnikom izplačujejo Apple Music, iTunes, Spotify in Youtube, so se v letu 2016, glede na leto 2015, povečala za 60 %. Raziskavo je pripravila organizacija IMPEL, ki povezuje neodvisne založnike. Ugotovili so še, da je rast večinoma posledica rasti uporabe platform pretočne glasbe in ne več fizičnega nalaganja na nosilce zvoka ali naprave.

Vedno večja uporaba glasbe na spletu generira rast nadomestil s teh platform. Kot je v raziskavi za leto 2016 ugotovilo združenje neodvisnih založnikov IMPEL se je vsota nadomestil na spletu v primerjavi z letom 2015 povečala za kar 60 %. Rast je predvsem posledica vedno večje uporabe storitev za pretočno glasbo, ki jo med drugim ponujajo Apple Music, iTunes, Spotify in Youtube.

Rast in še enkrat rast

V Veliki Britaniji so tako, po podatkih IMPEL-a, v letu 2016 zbrali za 15 milijonov funtov nadomesti, kar je dvakrat več kot pred tremi leti. Vse skupaj je povezano z rastjo digitalnega trga, ki je lani v Veliki Britaniji, po podatkih ERA, zrasel za 15,8 % na 633,1 milijon funtov. V Nemčiji je po podatkih BVMI zrasel za kar 26,2 % na 600 milijonov evrov.

IMPEL trenutno združuje 46 založb, ki imajo v repertoarju izvajalce, kot so: Elvis Presley, The Rolling Stones, David Bowie, Ed Sheeran, Bruno Mars, Mark Ronson in mnogi drugi. Več podatkov najdete tukaj.

Vir: musicbusinessworldwide.com