Adele, Ed Sheeran in Dave z največ nominacijami za Brit Awards 2022

Foto: Getty Images

Ko so objavili, da bodo v tokratnih Brit Awards opustili kategorije spolov, ki ločujejo moške in ženske talente, so obstajali strahovi, da bodo ženske spregledane. Ministrica za kulturo Nadine Dorries je celo dejala, da je "zaskrbljena" glede zastopanosti žensk.

Toda prve nominacije po novem sistemu dejansko prinašajo največ ženskih nominacij v več kot desetletju, pri čemer so Adele, Olivia Rodrigo in Dua Lipa vse v igri za več nagrad.

 

 

Adele se z največ nominacijami izenači z Edom Sheeranom, Little Simzom in Davom. Vsi imajo po štiri, prav tako pa so vsi uvrščeni v prestižne kategorije za najboljši album in najboljši britanski izvajalec.

Sam Fender zaključuje ožji izbor nominacij s tremi, prav tako tri je prejel tudi Central Cee, vključno z nominacijo za najboljšega novinca.

Coldplay so letos prejeli rekordno deveto nominacijo v kategoriji za najboljšo angleško skupino (zmagali so štirikrat), poleg grime skupine D-Block Europe in dveh ženskih zasedb, Wolf Alice in London Grammar.

Abba so zapečatili svojo zmagoslavno vrnitev z uvrstitvijo v ožji izbor za najboljšo mednarodno skupino. To je prva nominacija Švedov po prvi podelitvi nagrad Brit Awards leta 1977 - ko so izgubili nagrado proti Bridge Over Troubled Water skupine Simon & Garfunkel.

 

 

Skupno 13 izvajalcev je prejelo dvojne nominacije, med njimi Billie Eilish, Lil Nas X, Glass Animals, Wolf Alice in Dua Lipa.

Menager Dua Lipa Ben Mawson je bil med tistimi, ki so podpirali spolno nevtralnost Brit Awards. "Lepo je videti, da Britanci še naprej težijo k nagradam, ki dajejo talent na prvo mesto," je prejšnji mesec povedal za BBC. "To je korak, ki ga pozdravljamo."

Nagrade bodo podelili 8. februarja 2022 v londonski O2 Areni, komik Mo Gilligan pa bo kot gostitelj nadomestil Jacka Whitehalla.