Billboard sestavil »NAJ« lestvice leta 2017

Največja svetovna glasbena medijska hiša Billboard je ob koncu leta pripravila pregled najuspešnejših albumov, skladb, glasbenikov v različnih zvrsteh glasbe. Za leto 2017 je zagotovo značilno, da na najvišjih mestih lestvic kraljujejo moški izvajalci – tako s skladbami, albumi in kot izvajalci. Med njimi ne preseneča prvo mesto med glasbeniki, ki je pripadlo nespornemu kralju popularne glasbe leta 2017 Edu Sheeranu.

Prvič po letu 1984 je celoten vrh (top 10) Billboardove lestvice glasbenikov povsem moški, kar se je zgodilo tretjič v zgodovini lestvic, ki jih pripravljajo od leta 1981. Na prvem mestu kraljuje Ed Sheeran, ki je z albumom Divide dosegel 4. mesto na lestvici albumov in 1. mesto na lestvici skladb »Shape of you«. V zgodovini lestvice je drugi Britanec, ki mu je uspelo doseči prvo mesto letne lestvice. Pred njim je to leta 1988 uspelo Georgu Michaelu. Najuspešnejši album leta 2017 je DAMN, ameriškega raperja Kendicka Lamarja.

Kje so ženske?
Skozi celo leto so na lestvicah Billboard 200 in Top 100 na vrhovih kraljevali moški izvajalci, predvsem iz hip-hop glasbe. In kdo sta bili najuspešnejši ženski? Adele in Taylor Swift sta bili skozi vse leto med najbolj prodajanimi albumi. Adele je bila sicer najuspešnejša izvajalka leta 2016, pred tem pa leta 2011 in 2012, Swiftova pa v letih 2009 in 2015. Najvišje uvrščena ženska na lestvici »Top Artist« je Ariana Grande na 15. mestu,

Celoten seznam lestvic in uvrščenih je na ogled TUKAJ.

Vir: billboard.com