Britanska vlada namenila dodatna sredstva za pomoč glasbenim prizoriščem

Vir: MMC RTV SLO

Foto: EPA

Britansko ministrstvo za kulturo je za več kot milijon povišalo prvotno obljubljeno pomoč glasbenim prizoriščem. Pomoč bo prejelo 135 prizorišč, posamezno med 1000 in 80.000 funtov.

Pomoč je namenjena prizoriščem, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa zaprta od sredine marca, in jim grozi, da jih sploh ne bodo več odprli.

Minister za kulturo, medije in šport Oliver Dowden je prejšnji mesec predstavil načrt za ustanovitev 1,57 milijarde funtov vrednega sklada za pomoč kulturi. V sklopu tega je glasbenim prizoriščem namenil prvotno 2,25 milijona pomoči, zdaj pa so znesek povečali na 3,36 milijona funtov.

Pomoč bo denimo prejel The Troubadour v Londonu, kjer sta med drugim nastopila Adele in Ed Sheeran. Prva tako bodo pomagali prizorišču The Jacaranda v Liverpoolu, kjer so svoje zgodnje koncerte odigrali The Beatles. V povprečju bodo za posamezno prizorišče namenili 25.000 funtov.

"Toplo pozdravljamo sredstva iz omenjenega sklada, ki bodo rešila vsaj bližnjo prihodnost glasbenih prizorišč, medtem ko se dolgoročne rešitve še iščejo," je povedal Mark Davyd iz Music Venue Trust.

Ministrstvo za digitalizacijo, kulturo, medije in šport ter svet za umetnost sta po njegovih besedah hitro razumela, da velikemu številu glasbenih prizorišč grozi, da bi jih lahko zaprli za stalno. Dodal je, da bodo lahko zdaj nekoliko zadihali.

Za nekatera prizorišča prihodnost še vedno negotova

Na otoku so prireditve na zaprtih prizoriščih ponovno dovoljene ob upoštevanju medosebne razdalje. Nekatera glasbena prizorišča bodo tako lahko znova odprli, za mnoga pa prihodnost ostaja negotova.