Britanski glasbeniki zahtevajo alternativo za brexit

Izstop Velike Britanije iz EU bo udaril tudi glasbeno industrijo v Veliki Britaniji, v odprtem pismu, ki ga je objavila iniciativa Music4EU, opozarjajo nekateri glasbeniki, med njimi Annie Lennox, Paloma Faith in Billy Bragg. Zahtevajo alternativo za brexit, piše The Guardian.

V pismu so poudarili, da brexit pomeni “veliko grožnjo” britanski glasbeni industriji. Izhod iz carinske unije EU, enotnega trgovinskega območja in območja DDV lahko po njihovem prepričanju škodi svobodnemu trgu ter negativno vpliva na prihodke od turnej. Skrbi jih tudi dostop do tujih trgov in ureditev avtorskih pravic.

Glasbena industrija prispeva 4,5 milijona funtov britanskemu gospodarstvu, naši svetovno uspešni glasbeniki pa so prispevali 2,5 milijona funtov z naslova izvoza, ki hitro raste v globalnem digitalnem glasbenem poslu,” so poudarili.

Poleg omenjenih so med podpisniki še Chrissie Hynde, Jamie Cullum, Enter Shikari, Carl Barat iz skupine The Libertines, Nadine Shah, Dave Rowntree iz zasedbe Blur, Zveza neodvisnih glasbenikov, Britanska akademija skladateljev in piscev besedil, skupina neodvisnih založb Beggars Group in tudi številni festivali in promotorji koncertov.

Oktobra so odprto pismo britanski premierki Theresi May že poslali nekateri ugledni glasbeniki, producenti in skladatelji. Na pobudo Boba Geldofa so ga med drugim podpisali Damon Albarn, Rita Ora, Johnny Marr, Ed Sheeran, Paul Simon in Sting. Velika Britanija se je z brexitom “odločila za kulturno ječo, ki jo je zgradila sama”, so zapisali.