Čigav video ima v letu 2017 največ ogledov?

Pričakujete odgovor, kot je: Ed Sheeran ali Bruno Mars? Ne bo šlo, tokrat ne. Zmagovalni posnetek, ki pravzaprav to sploh ni, saj je samo glasba s statično sliko, je remix skladbe Despacito portoriškega pevca Luisa Fonsia, ki vključuje špansko pojočega Justina Bieberja in raperja Daddya Yankeeja. V manj kot 10 dneh ima že več kot 38 milijonov ogledov.

Pesem je Lous Fonsi objavil na svoji strani Vevo, preko Universal Music Latin, 16. aprila in ima danes že več kot 38 milijonov ogledov. Samo v prvih 24 urah je generiral več kot 20 milijonov ogledov, s čimer je podrl dotakratni rekord Eda Sheerana in skladbe »Shape of You«. Fenomen je še toliko bolj zanimiv, saj gre le za skladbo s statično sliko, Youtube pa prav zdaj razmišlja, da bi omejil le zvočni material na svojih straneh.


Ne gre brez slabih plačil Youtuba
Globalno glasbeno industrijo v zadnjem času močno zaposluje »value gap«, denarna razlika, ki jo ponudniki vsebin prejmejo od oglaševalcev in deležem, ki ga namenijo ustvarjalcem vsebin, s katerimi privabljajo oglaševalce.

Primer je naslednji: če ima Bieberjev remix skladbe Despacito 10,3 milijona prenosov na Spotifyu, to zgenerira 72.100 dolarjev za imetnike pravic. Če Youtube plača 1 dolar na 1000 prenosov, je skladba ustvarila 38.000 dolarjev. Če povzamemo, Spotify bo plačati 90 % več nadomestil za isti obseg prenesenih vsebin kot Youtube.

Povzeto po: Music Business Worldwide