Dylan odhaja po nobelovo nagrado za literaturo

Po mesecih negotovosti o sprejemu nagrade je legendarni ameriški kantavtor Bob Dylan le sporočil, da bo sprejel nobelovo nagrado za literaturo. Ta vikend naj bi prejem nagrade združil z nekaj koncerti na Švedskem, kjer podeljujejo nagrade.

Švedska akademija, ki podeljuje nobelove nagrade, po lahko potegnila črto pod tokratne prejemnike. Po večmesečni nejasnosti bo zadnja še nepodeljena nagrada ta vikend romala v roke ameriškega kantavtorja Boba Dylana. Po mnenju članov akademije si je nobelovo nagrado za literaturo prislužil za svoj opus, ki ga je ustvaril z besedili svoje glasbe.

Podelitev brez oči javnosti

Dylan se je po decembrskem obvestilu o prejemu nagrade zanjo zahvalil in bil počaščen, da se je znašel med velikimi imeni svetovne literature. Tokrat bo imel priložnost, da se med turnejo po Švedski še v živo zahvali zanjo. Kot so sporočili iz Švedske akademije, mu jo bodo izročili na manjši slovesnosti, kjer bodo le člani in Dylan. Njegova želja je, da podelitev mine brez medijev.

Nagrada pa ni le simbolična. Na račun Boba Dylana se bo nateklo 8 milijonov švedskih kron oziroma približno 900.000 ameriških dolarjev.

Vir: Billboard.com