Evrovizijska zmaga na Portugalsko

V včerajšnjem velikem finalu za pesem Evrovizije je v ukrajinskem Kijevu slavil predstavnik Portugalske, 27-letni pevec Salvador Sobral. Pesem Amar Pelos Dois je osvojila največ glasov strokovnih žirij ter gledalcev in poslušalcev, ki so glasovali s televotingom. Slovenija je bila v torkovem polfinalnem večeru predzadnja.

V finalnem večeru 62. Pesmi Evrovizije se je predstavilo deset najbolje uvrščenih izvajalcev iz torkovega in četrtkovega predizbora ter predstavniki petih velikih - Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Španija), in gostiteljice Ukrajine. O zmagovalcu so odločili glasovi nacionalnih strokovnih žirij in gledalcev po Evropi, in sicer v razmerju 50 : 50.

Zmaga prvič na jugozahod Evrope
Zmagovalno pesem Amar Pelos Dois (For the Both of Us) je napisala njegova sestra Luisa Sobral in jo skupaj s Salvadorjem še enkrat zapela po razglasitvi. Sobral je v finalu skupno zbral 758 glasov, drugouvrščeni Bolgari so jih zbrali 615, tretjeuvrščena Moldavija pa 374. Portugalska je na izboru za Pesem Evrovizije nastopila 49-krat. Prvič se je pojavila leta 1964, potem pa je manjkala leta 1970, 2000, 2002, 2013 in 2016. Na izboru še ni zmagala, prav tako se ni nikoli uvrstila med pet najboljših držav v finalu.

Kako je šlo Omarju?
Po koncu finala in razglasitvi zmagovalcev so razglasili tudi izide obeh predizborov. Slovenski predstavnik Omar Naber je izmed 18 nastopajočih v prvem predizboru zasedel predzadnje, 17. mesto. Zbral je 36 točk – strokovne komisije so mu jih namenile 16, gledalci pa 20.

Viri: rtvslo.si, eurovision.tv, The Independent