Hrvaško diskografsko združenje že tretjič podelilo nagrade najboljšim v 2018

V sredini lanskega decembra je Hrvaško diskografsko združenje (HDU) tretje leto zapored podelilo priznanja za najvidnejše glasbene dosežke v letu 2018. Za najboljšega hrvaškega moškega in žensko izvajalko, novega izvajalca na glasbeni sceni ter najboljšo skupino in pesem leta. Nagradili so tudi najbolj prodajani album in najbolj poslušani Deezer singel leta 2018.

Končne rezultate je HDU pridobilo na osnovi podatkov z nacionalnih lestvic radijskega predvajanja HR top 40 ter uradnih top lestvic prodaje albumov.

Partner svečane podelitve je bil tudi Deezer, tako da so podelili tudi priznanje za najbolj poslušano skladbo preko te platforme.

Najuspešnejši moški izvajalec 2018 je bil Petar Grašo s skladbo 'Ako te pitaju', priznanje za žensko izvajalko leta pa je pripadlo Nini Badrič za pesem 'Mijenja se vrijeme'

Foto: Menart Records

 

Najboljša nova izvajalka je mlada pevka Domenica s skladbo 'Vidi se iz aviona'.

Skupina leta je skupina Vatra, njihova skladba 'Nama se nikud ne žuri' v sodelovanju z Massimom, pa je osvojila top lestvico predvajanja v preteklem letu.

Foto: Mare Milin

 

Pesem leta, hkrati z nazivom Deezer singel leta, je znana 'Ako te pitaju' in Petar Grašo, ki je bila zagotovo najbolj poslušani hrvaški hit leta 2018 pri sosedih.

Foto: Marko Šolić, Samir Cerić Kovačevič

 

Najbolj prodajani hrvaški album leta je 'Život nije siv' Mije Dimšič, v kategoriji tujih izdaj pa plošča angleške skupine Arctic Monkeys ' Tranquility Base Hotel + Casino'.

»Tudi tretje leto zapored je Hrvaško diskografsko združenje predstavilo najboljše na naši domači glasbeni sceni in pripravilo zaključek preteklega leta. Svoja svečana priznanja podeljujemo po vzoru iz tujine, z rezultati, ki temeljijo na uradnih podatkih top lestvic, ki že leta javnosti prikazujejo samo najboljše iz glasbene industrije. Govorimo o parametrih, ki jih skrbno beležimo in spremljamo skozi vse leto in s katerimi dobimo najbolj točne in resnične podatke o uspešnosti posameznih skladb v radijskem etru ter v številu prodanih albumov,« je izpostavil Želimir Babogredac, predsednik Upravnega odbora HDU.

Ob tej priložnosti je HDU podelila tudi dve posebni priznanji za dvajset let delovanja ter doprinos glasbeni industriji in to dvema založniškima hišama: Scardoni in Chansonfestu.

Dobitnikom priznanj so prišli čestitat in jih podpret številni drugi glasbeni izvajalci, ki so imeli svoje uspešne skladbe na omenjenih radijskih lestvicah v prejšnjih letih, pa radijski in televizijski uredniki, kot tudi drugi znani medijski obrazi.

Vir: tabloid.hr