Je brexit ogrozil nastope britanskih glasbenikov v EU?

Vir: siol.net

Foto: Reuters

Od 1. januarja je prepovedano prosto gibanje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Glasbeniki in njihove zasedbe bodo na turnejah podrejeni novim pravilom, lahko tudi dodatnim stroškom za vizume in obširnejši dokumentaciji. Glasbeni poznavalci so ob tem poudarili, da lahko novi pogoji ogrozijo celotne turneje, je navedbe BBC povzela STA.

Do leta 2021 so se namreč državljani Velike Britanije lahko prosto gibali po Evropski uniji, po novem letu pa za več kot 90-dnevne obiske potrebujejo vizum, omejene pa bodo tudi njihove aktivnosti. Razmere se bodo dodatno zapletale, ker imajo različne evropske države različna pravila. Španija, Italija in Danska na primer zahtevajo dodatna dovoljenja za delo.

 

V britanski vladi ob tem zatrjujejo, da so si prizadevali za bolj ambiciozen sporazum z Evropsko unijo glede začasnega gibanja poslovnih potnikov, kar bi pokrilo tudi glasbenike, a je Evropska unija njihove predloge zavrnila.

Horace Trubridge iz sindikata glasbenikov je za BBC dejal, da so upali na vzajemen dogovor, saj si tudi umetniki iz Evropske unije želijo delovati v Veliki Britaniji. Izrazil je razočaranje, da jim takšnega dogovora na pogajanjih ni uspelo doseči.

 

Po razkritju dogovora je nastala peticija, s katero zahtevajo, da se glasbenikom, igralcem, športnikom in vsem drugim "nastopajočim" omogoči, da po EU potujejo in delajo brez vizuma. Peticijo je podpisala vrsta znanih britanskih glasbenikov, skupno so zbrali več kot 200 tisoč podpisov, o njeni vsebini pa se bodo pogovarjali celo v parlamentu, poročanje britanskih medijev povzema STA.

 

Glasbena industrija britanskemu gospodarstvu letno prispeva blizu 6,5 milijarde evrov, od tega so leta 2019 približno petino predstavljali koncerti. Lani je glasbo v živo kot drugod po svetu pokopala koronavirusna pandemija.