Kako plačujejo spletni velikani?

 

Ste se kdaj preverili, koliko nadomestil za uporabo prejmete od Youtuba, Spotifya, Apple Music? V Združenih država Amerike so s pričo dvojne rasti digitalnih nadomestil v letu 2016 prav vprašanja, ki si postavljajo vpleteni v glasbeno industrijo. Ali še slikoviteje, zakaj za 1000 prenosov Youtube ustvarjalcu plača 1 $, Spotify pa 7 $ ali še več.

Primerjava, ki so jo posredovali v Združenju ameriške glasbene industrije, kaže, da Apple Music za 1000 predvajanj (streamov) skladbe imetnikom pravic v povprečju izplača 13 dolarjev. To je skoraj 12 % več, kot jih za isti obseg odmeri Youtube.

»Ne vidimo nobenega smisla, da 1000 prenosov skladbe na zahtevo prinese ustvarjalcem na Youtubu 1 dolar, med tem ko jih ponudniki, kot je Spotify, plačajo 7 ali več,« izpostavlja direktor Združenja ameriške glasbene industrije Cary Sherman. Vprašanje je še toliko bolj pereče, saj tamkajšnji digitalni trg v letu 2016 beleži dvojno rast, takšne razlike v nadomestilih pa po njihovem mnenju pomenijo mnoge zamujene kreativne priložnosti.

Vir: musicbusinessworldwide.com